Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-22

Ahnemark: ”Realistiska förväntningar”

wysiwyg_image

Från störtdykningen i mars förra året har Stockholmsbörsen klättrat med mer än 90 procent. Christoffer Ahnemark ger sin syn på utvecklingen och delar med sig av sina börstips.

– Det låter som en exceptionell uppgång men vi får inte glömma att börsen störtdök med 35 procent, säger Christoffer Ahnemark, till SR.

En otrolig resa

Utvecklingen har varit fortsatt positiv i år med ungefär 20 procentig uppgång.

– Vi har sett otroliga stimulanser, större än under finanskrisen. Globalt har man stöttat ekonomier och företag.

Hur Stockholmsbörsen kan ha gått så bra trots ett oroligt världsläge menar Christoffer Ahnemark beror på att de värst drabbade sektorerna utgör en liten del av sammansättningen och att många större pjäser lyckats hålla i gång sina verksamheter.

– Bolagen har lyckats hålla emot genom att kunna hålla nere sina kostnader med exempelvis färre resor samtidigt som volymerna inte blivit så illa som det har befarats. Då går marginalerna upp och bidrar med vinsttillväxt, säger han till SR.

Realistiska förväntningar

Han menar att efter den otroligt starka uppgången är det viktigt att ha realistiska förväntningar även om det finns vissa ljusglimtar framåt.

– På kort sikt så kan förhoppningar och spekulationer driva kursen, på längre sikt avgör börsutvecklingen och många bolag har lyckats hålla emot genom att kunna hålla nere sina kostnader med exempelvis färre resor samtidigt som volymerna inte blivit så illa som det har befarats. Då går marginalerna upp och bidrar med vinsttillväxt.

Vinnare och förlorare

Dataspelsbranschen har gått stark men även gruvindustrin går på högvarv just nu med höga metallpriser vilket har gynnat exempelvis Atlas Copco och Sandvik.

På den andra sidan har klädesjätten haft det desto tuffare.

– H&M har haft en väldigt tuff situation med stora nedstängningar, men har samtidigt lyckats att öka sin online-försäljning.

Aktier som sparform

– Aktier över tid är den bästa sparformen, även om det finns en del indikationer om att börsen ska ha toppat och fler värderingar så har det visat sig att aktier över tid är den bästa sparformen.

Hans råd för sparare som ger sig in på börsen är att se detta som en läroperiod och inte sätta in pengar som man inte har råd att förlora men att lyfta blicken och se några år framåt.

– Se det från ett längre perspektiv, minst 3-5 år, då kan du leta efter kvalitetsbolag med stabila intäkter, bra vinster och utveckling. Då kan du få en bra riskjusterad avkastning över tid.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.