Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-02-20

Aktierna med högst direktavkastning och lägst p/e-tal

wysiwyg_image

Vilket bolag på OMXS30 har högst direktavkastning och lägst värdering? Vi summerar läget just nu

Aktiespararna har nu med hjälp av analytikersiffror från Refinitiv (Thomson Reuters) tagit en titt på bolagens direktavkastning, p/e-tal, ev/ebit och p/b just nu.

Direktavkastning (Utdelning/priset) är en populär aspekt bland sparare som är på jakt efter intressanta aktier. Måttet går ut på att se hur hög ett bolags utdelning är i förhållande till aktiekursen. En hög direktavkastning är allt som oftast ett attraktivt argument för att köpa in sig i en aktie.

P/e-talet (priset/vinsten) är ett annat populärt värderingsmåttet att använda och illustrerar hur mycket marknaden är beredd att betala för ett bolags vinster. En så kallad vinstmultipel.

Ev/ebit (enterprise value/rörelseresultat) påminner om p/e-talet men tar dessutom hänsyn till bolagets skuldsättning och ger därför en mer fullständig bild av bolagets värdering. Bra att använda när man jämför bolag inom samma bransch. Bolag med starka balansräkningar och nettokassa får ett lägre nyckeltal medan bolag med svaga balansräkningar får ett högre tal. Multipeln är dock inte användbar för investmentbolag och banker.

P/bv-talet (priset/bokförda egna kapitalet): Företagets egna kapital (Tillgångar – skulder) i relation mot aktiekursen. Ett lågt p/b-tal innebär att bolagets egna kapital värderas lågt av marknaden och ett högt p/b-tal tolkas som att bolagets egna kapital värderas högt. Ett bra mått för att värdera bankaktierna.

Läs mer om multipelvärdering här: Multipelvärdering – snabbt och lätt sätt att värdera aktier

Så här ser läget ut på svenska OMXS30 just nu:

wysiwyg_image

Direktavkastning, p/e-tal, ev/ebit och p/b för alla bolag på OMXS30.

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg kommenterar siffrorna:

– I vanlig ordning hittar vi många cykliska bolag när vi rankar bolagen med lägst värdering sett till p/e-talet. Boliden och SSAB ska inte värderas högre. Volvo-aktien kan tyckas billig vid en första anblick med ett p/e-tal på 10 gånger estimerade vinster för 2019. Men nivån är trots allt i linje med historiska snitt och med en vinsttrend som pekar nedåt samtidigt som världsekonomin uppvisar så pass många svaghetstecken för tillfället är inte aktien billig.

Han fortsätter:

– Däremot kan det diskuteras huruvida sektorkollegan Atlas Copco har gjort sig förtjänt av en 100-procentig premie eller inte. Med tanke på Atlas stabilitet (hög andel eftermarknad med höga marginaler) är en premie absolut befogad, men p/e 20 mot Volvos p/e 10? Volvo-ledningen har trots allt gjort en hel del på kostnadssidan och bör således hantera en nedgång i efterfrågan betydligt bättre denna gång än vid den senaste lågkonjunkturen. Vinsterna i Volvo har historiskt varit extremt volatila över en cykel men det bör bli bättre framöver givet de strukturgrepp som tagits i verksamheten.

Höga utdelningar

– 2018 har på många håll bjudit på rekordvinster i sektorn och utdelningarna har till följd av det höjts ordentligt på många håll. Volvos extrautdelning sticker ut exempelvis.

wysiwyg_image

Bankerna bjuder i vanlig ordning på höga utdelningar. Christoffer Ahnemark, analytiker på Aktiespararna, hur ser du på bankaktierna?

– Bankerna är särskilt intressanta för utdelningsjägare. Storbankerna handlas till höga direktavkastningar och återkommande ränteintäkter ger viss stabilitet.

Vad driver bankvinsterna?

– Efter finanskrisen har bankernas marginaler på till exempel bolån förbättras samtidigt som volymerna stigit. Provisionsaffärerna har även utvecklats positivt, bland annat drivet av en växande kortverksamhet och stora inflöden till bankernas aktie- och räntefonder. Det syns på nedersta raden.

Är det för sent för en sparare att hoppa på bankaktietåget?

– Ser vi till bankaktierna värderas de lägre än Stockholmsbörsens genomsnitt om vi ser till p/e-tal. Tittar vi mer på substansen som p/bv-talet (priset dividerat med det bokförda egna kapitalet), då ser vi att flera banker värderas högt, bland annat Swedbank som nu är i blåsväder kring penningtvättsskandalen i Baltikum, säger Ahnemark och fortsätter: 

– Samtidigt ska vi komma ihåg att bankerna är höglönsamma, inte minst Swedbank, och att kreditförlusterna i stort sett är obefintliga för tillfället. Om rådande konjunkturavmattning håller i sig kan dock kreditförlusterna snabbt stiga igen. Stigande kreditförluster i en lånebok som expanderat kraftigt under de senaste åren är ingen kul mix för vinsttillväxten, avslutar analytikern.

Lyssna på analytikerduons senaste resonemang kring börsläget och intressanta aktier i senaste avsnittet av Aktiepodden.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.