Du är här

2018-07-24

Aktiespararens analys: ”5 000-procentaren har mer att ge – köp aktien”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 6–7 2018.

wysiwyg_image

Sedan noteringen på Aktietorget för nära 20 år sedan har programvarubolaget Vitecs aktiekurs stigit med över 5 000 procent. En analys i Hitta kursvinnare visar att aktien har mer att ge.

Hitta kursvinnares modell för funda­mental analys består av sju steg. I de två inledande stegen tittar vi på hur försäljningen och vinsten har utvecklats för Vitec. Försäljningen har under de senaste åren ökat i snitt med finfina 16 procent per år. Ritar man in försäljningen per aktie i ett logaritmiskt diagram får man en tämligen rät linje som pekar uppåt, vilket känns utmärkt.

SE OCKSÅ: Tre knep för att värna om portföljen

Även vinsten har stigit med i snitt 16 procent per år under de senaste åren, men här återfinns en del tvära kast. 2014 och 2015 ökade vinsten med cirka 50 procent jämfört med föregående år, medan vinsten faktiskt sjönk 2013 och 2016.

Det viktiga är dock att trenden för vinsten är stigande.

Sammanfattar vi de två första stegen ser det klart bra ut. Nedåtgående trender för försäljning och vinst är ett varningstecken och många gånger en signal om att man bör koncentrera sig på något annat bolag.

Steg 3–6 i analysen kräver att vi förser Hitta kursvinnare med input, i form av olika antaganden. Det tredje steget är mycket viktigt, då vi i det ska komma fram till vilken vinst per aktie som Vitec antas ha om fem år. Det finns fyra olika sätt att göra detta i Hitta kursvinnare och vilket av dem man väljer beror på vilken kunskap och information man har.

LÄS ÄVEN: Cash is king – köp välskötta bolaget

I det här fallet känns det enklast att använda sig av försäljningstillväxt och vinstmarginal, eftersom Vitec i sin kommunikation med marknaden berör dessa saker. Vitec säger att bolaget fokuserar på kontinuerlig tillväxt och att rörelsemarginalen ska uppgå till 15 procent.

Det sistnämnda motsvarar en vinstmarginal på cirka 12 procent.

Vitec ökar främst sin försäljning genom att köpa mogna och välskötta programvarubolag som passar in i Vitecs affärsmodell och företagskultur. Enligt vd Lars Stenlund finns det många bolag att köpa och eftersom bolagets vision är att vara ett tillväxtbolag känns det rimligt att tro att företagsförvärven kommer att fortsätta.

YTTERLIGARE LÄSNING: Analytikern: "Rabatt och utdelning lockar – köp Investor"

I steg 1 såg vi att försäljningstillväxten har ökat med i snitt 16 procent per år under de senaste åren. Med tanke på att företaget växer kan det vara svårt att hålla den nivån framöver och jag nöjer mig därför med en förväntad snittillväxt på 12 procent per år framöver.

Vad gäller vinstmarginalen antar jag att den kommer att vara 11 procent per år, vilket är något lägre än bolagets mål, men på samma nivå som de senaste åren.

Antagen försäljningstillväxt och vinstmarginal ger oss en förväntad vinstökning per år på knappt 13 procent.

I steg 4 gör vi en utdelningsprognos och jag räknar med att bolaget fram­över kommer att dela ut åtminstone 35 procent av vinsten.

Vilken värdering kommer marknaden att ha på Vitec om fem år? Det ska vi försöka komma fram till i steg 5. I historiken kan vi se att p/e-talet för bolaget varierat rejält och vi kan också se att det nuvarande p/e-talet är kring 25. Det är ett relativt högt p/e-tal, som indikerar att marknaden, helt korrekt, ser Vitec som ett tillväxtbolag.

Våra tidigare antaganden bygger på att Vitec ska fortsätta att växa och jag tror därmed att p/e-talet även om fem år kan vara 25.

MISSA INTE: Analytikern: "Premie med substans – köp investmentbolaget"

Har vi gjort korrekta antaganden om vinsttillväxt och värdering? Det vet vi naturligtvis inte i dag, men om så skulle vara fallet kommer Vitecs aktiekurs som högst att vara 120 kronor om fem år. Det ser vi i analysens sjätte steg. Som lägsta värde om fem år brukar det vara rimligt att räkna med en nedgång på 30 procent från dagens nivå.

Då har Hitta kursvinnare fått alla antaganden som behövs och programmet visar i analysens sista steg att vi som högst kan förvänta oss en årlig avkastning på drygt 11 procent per år. Det tycker jag är bra och med tanke på att vi drog ned den förväntade försäljningstillväxten en smula blir rekommendationen att köpa Vitec.

Teknisk analys är ett utmärkt tajm­nings­instrument. Enklast är att använda sig av trendanalys och i Vitecs fall visar den att trenden sedan ett halvår är fallande (se bild).

Teorin säger då att kursen bör fortsätta nedåt, och att köp bör ske när trendlinjen bryts. När detta sker har vi ingen aning om i dag, utan det är bara att vänta och se. Vid 70-kronorsnivån finns ett stöd, en nivå där kursen har vänt upp tidigare, och den som gillar att chansa skulle kunna köpa aktien om den kommer ner till den nivån.  

På sidorna 84–85 (i tidningen) kan du läsa mer om Hitta kursvinnare.

TITTA HIT: Analytikern: "Potential finns – köp teknikbolaget"

OM HITTA KURSVINNARE

Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unika analysprogram för medlemmar och ett utmärkt hjälpmedel när det
gäller att fatta beslut om aktieaffärer.

Med hjälp av Hitta kursvinnares moduler Nyckeltalssorteraren, Kurslista, Ranking och Signaler kommer du enkelt fram till vilka aktier du bör analysera och i modulerna för fundamental och teknisk analys gör du sedan själva analyserna. Bäst resultat får du om du kombinerar fundamental och teknisk analys. Dina aktieaffärer följer du smidigt i programmets portföljhanterare.

Hitta kursvinnare är Sveriges mest använda analysprogram och innehåller allt du behöver för att lyckas på börsen. Detta oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt och om du gör många eller få aktieaffärer. Programmet finns i de tre olika abonnemangsnivåerna Bas, Pro och Pro Plus.

I Bas-versionen finns fem av programmets sju moduler (Ranking och Signaler saknas). Kursdata finns för svenska aktier och är fördröjd med 15–30 minuter när börsen är öppen. Bas passar för dig som vill använda programmet någon enstaka gång per månad.

Pro innehåller samtliga moduler och dess­utom utökad företagsinformation, fler verktyg för teknisk analys och försäljnings- och vinstprognoser för cirka 100 bolag. Kursdata finns för svenska, danska och finska aktier och är fördröjd med 15–16 minuter. Pro passar dig som vill använda Hitta kurs­vinnare ofta, men som inte är intresserad av kort­siktiga aktieaffärer.

Pro Plus innehåller allt som finns i Pro och realtidskurser för svenska, danska och finska aktier. Det finns också realtidskurser för ett antal utländska index, exempelvis S&P 500. Programmet passar utmärkt för dig som vill kunna göra kortsiktiga aktie­affärer.

För att få tillgång till Hitta kursvinnare behöver du köpa ett abonnemang på 12 månader. För Bas är priset 595 kronor, för Pro 1 195 kronor och Pro Plus kostar 2 595 kronor.

Du kan läsa mer om Hitta kursvinnare och beställa programmet här.

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.