Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-17

Aktiespararens analytikers säljråd: ”Riskerna väger över”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 11–12 2018.

Konkurrensen hårdnar om vem som gör de smartaste telefonerna.

wysiwyg_image

Apple fick en förtroendekick när Warren Buffet klev in och successivt tog en position på 5 procent. Aktie och bolag pinnade på. Sen kom snedsteget, i september, med lanseringen av iPhone modellår 2018.

På aktiemarknaden har Apple också varit känt för och kritiserats för att bada i överskottslikviditet. Kritiken gav ett stort återköpsprogram. På tre år har närmare 20 procent av aktierna köpts tillbaka. Under 2017/18 (sista september) återköptes aktier för 73 miljarder dollar. Att aktien fallit med 20 procent gör fortsatta återköp billigare. Det är positivt. Antalet aktier är på väg mot 4 miljarder stycken. Med färre aktier ökar vinsten per aktie, även om vinsten stagnerar.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytiker tvekar: "Osäkert läge i utdelningsfavoriten"

Men om aktien sjunker grundat på bekymmer i rörelsen hade det inte varit bättre för aktieägarna att samla pengarna på hög i stället för att löpande köpa dyrt? Jo. Återköpen signalerar att ledning och styrelse tror på sin egen inriktning men det är inte säkert att de får rätt.

Vid utgången av september fanns en nettokassa på 123 miljarder dollar eller 26 dollar per aktie. Utdelningen har höjts till 0,72 dollar per kvartal eller 2,88 dollar på årsbasis. Det är en skvätt i Mississippi.

Apple ökade omsättningen med starka 16 procent men ökningen härrör från prishöjningar. iPhone utgör 63 procent av omsättningen men ökar inte i antal. Genomsnittspriset höjdes däremot med 18 procent. Inte heller iPad växer och antalet Mac-datorer krympte med 5 procent. Prishöjningarna har genomförts på alla marknader och det är värt att notera att Kina är nästan lika stora som Europa, med vardera 20 procent av omsättningen.

MISSA INTE: Analytikern trycker på köpknappen: "Säker aktie i stormig tid"

Apples produkter är klart dyrare men inte tekniskt överlägsna. Mjukvaran och gränssnittet tilltalar en skara som är trogen varumärket. Den loja­liteten tjänar Apple på när priserna höjs och tjänster som på andra håll följer med på köpet marknadsförs.

Årets nya telefoner iPhone X, XS och den billigare varianten XR som lanserades i september var mer innovativa än brukligt med skärmar som upptar hela framsidan och ett nytt gränssnitt. Många kunder önskar förbättringar i små steg och blev tveksamma särskilt som prisskillnaden till liknande telefoner är stor. Många föredrar förra årets modell.

Trots stagnerande vinster ökar vinsten per aktie tack vare färre aktier som delar. Rörelsemarginalen är relativt hög, men konkurrensen hårdnar där kinesiska Xiaomi kan komma att peta ned Apple till fjärdeplatsen på den viktiga smartphonemarknaden under 2019. Apple ser ut att ha slagit i pristaket vilket i så fall pressar lönsamheten framöver.

Direktavkastningen understiger 2 procent och p/e-talet, som kanske inte avskräcker, kan krypa vidare nedåt mot 10. Riskerna väger över och rådet blir sälj.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.