Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-26

Aktiespararens heta tips: ”Vändning på väg – köp aktien”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 8 2018.

Efter en gedigen kursklättring under 2013–2016 har det gått trögt på börsen för Bilia. En analys i Hitta kursvinnare visar dock att det nu kan vara läge för en uppgång igen.

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens analytiker: "Avkastning på jäsning"

wysiwyg_image

I det första av de sju stegen i den fundamentala analysen tittar vi på Bilias försäljningsutveckling och ser att försäljningen under de senaste fem åren i snitt har ökat med nära 9 procent per år. De två senaste åren har dock försäljningen ökat med hela 15 procent årligen. Ritar man in försäljningen per aktie i ett logaritmiskt diagram får man i stort sett en rät linje som pekar uppåt. Det är det optimala utseendet när man studerar ett bolag i Hitta kursvinnare.

SE ÄVEN: Analytikern: "Intressant aktie – kommer bättre läge"

I steg 2 studerar vi Bilias historiska vinsttillväxt och konstaterar att bolaget ökat sin vinst under fyra av de fem senaste åren. Under perioden 2013–2015 ökade vinsten med hela 30–90 procent per år, medan fjolårets ökning blev knappt 9 procent, vilket även det är en bra siffra. Summerar vi de två inledande stegen ser det bra ut inför fortsättningen av analysen.

Det tredje steget är ett av de viktigaste i analysen och i det ska vi komma fram till vilken vinst per aktie som Bilia kommer att ha om fem år, detta eftersom analysen görs i ett femårigt perspektiv. Det finns i Hitta kursvinnare fyra olika sätt att komma fram till den framtida vinsten (du kan läsa mer om dessa sätt i Hitta kursvinnare-skolan på sidorna 68 och 69). Eftersom Bilia presenterar sin målsättning gällande försäljningstillväxt och vinstmarginal använder vi oss av den varianten.

Bilias mål gällande försäljningen är att den ska öka med 5–10 procent per år. När man gör sina aktieanalyser är det normalt klokt att vara försiktig i sina antaganden, och historiken till trots använder jag mig av en försäljningstillväxt på 6 procent per år. Bilias mål gällande vinstmarginalen är att den ska vara åtminstone 2,5 procent per år. Det har bolaget fixat med råge de senaste åren, varför det känns ganska troligt att det kommer att fortsätta så, och jag väljer därför att räkna med en vinstmarginal på 3 procent. Detta ger sammantaget att vinsttillväxten per år bör landa på 4,5 procent.

MISSA INTE: Aktiespararens analytikers råd: "Mer att ge – köp aktien"

I steg 4 gör vi en utdelningsprognos, vilket går ut på att förse Hitta kursvinnare med input om hur stor del av framtida vinst som vi tror att Bilia kommer att dela ut till sina aktieägare. Vi ser att Bilia har höjt sin utdelning varje år under de senaste fem åren och att utdelningsandelen under denna period i snitt varit 69 procent per år. Jag väljer att räkna med en framtida utdelningsandel på 60 procent.

I det femte steget ska vi förse Hitta kursvinnare med den värdering som vi tror att marknaden kommer att ha på Bilia om fem år. För detta ändamål är historiken ett väldigt bra hjälpmedel. I den kan vi se att p/e-talet för Bilia under de senaste fyra åren som högst varit 16–18. I nuläget är p/e-talet drygt 10, och med tanke på att vinsttillväxten avtagit under de senaste åren känns det rimligt med ett värde som är lägre än vad historiken visar. Jag räknar med ett högsta p/e-tal om fem år på 12 och ett lägsta på 8

YTTERLIGARE LÄSNING: Analytikern: "Aktien kan vara en kul chansning"

I det näst sista steget av analysen ser vi att kursen i Bilia om fem år kommer att vara 100 kronor om våra antaganden gällande försäljningstillväxt, vinstmarginal och värdering slår in. Det är maxvärdet. Hitta kursvinnare vill dock att vi även anger hur lågt vi tror att aktien kan sjunka som lägst under femårsperioden, och här brukar det vara rimligt att räkna med en nedgång på 30 procent.

Då har vi försett Hitta kursvinnare med all input som behövs och då presenterar programmet tre olika kursintervall i det sista steget. Ett för köp, ett för behåll och ett för sälj. Köpintervallet sträcker sig upp till 68 kronor, behållintervallet mellan 68 och 84 kronor, och säljintervallet börjar på drygt 84 kronor. Bilia-aktiens kurs är vid analystillfället 74 kronor och den hamnar därför i behåll-intervallet, vilket normalt indikerar att det finns en viss potential i aktien. Den höga förväntade direktavkastningen gör dock att aktien kan komma att totalavkasta drygt 12 procent per år. Det känns onekligen intressant.

Ännu mer intressant blir det när vi tar hjälp av den tekniska analysen och trendanalys. I den ser vi (se bild) att trenden sedan ett och ett halvt år är fallande och att kursen befinner sig nära trendlinjen. Köp av Bilia-aktien bör ske när trendlinjen bryts, det vill säga när kursen bryter igenom trendlinjen. När detta sker vet vi inte, men med tanke på att kursen är nära trendlinjen kan det ske ganska snart. Enklast att hålla koll på när trendbrottet kommer är att dagligen titta i Hitta kursvinnare.  

På sidorna 68–69 (i tidningen Aktiespararen) kan du läsa mer om Hitta kursvinnare.

TITTA HIT: Aktiespararens analytiker: "Dukat för utdelningsfest – köp aktien"

OM HITTA KURSVINNARE

Hitta kursvinnare är Aktiespararnas unika analysprogram för medlemmar och ett utmärkt hjälpmedel när det gäller att fatta beslut om aktieaffärer.

Med hjälp av Hitta kursvinnares moduler Nyckeltalssorteraren, Kurslista, Rankning och Signaler kommer du enkelt fram till vilka aktier du bör analysera och i modulerna för fundamental och teknisk analys gör du sedan själva analyserna. Bäst resultat får du om du kombinerar fundamental och teknisk analys. Dina aktieaffärer följer du smidigt i programmets portföljhanterare.

Hitta kursvinnare är Sveriges mest använda analysprogram och innehåller allt du behöver för att lyckas på börsen. Detta oavsett om du handlar aktier på kort eller lång sikt och om du gör många eller få aktieaffärer. Programmet finns i de tre olika abonnemangsnivåerna Bas, Pro och Pro Plus.

I Bas-versionen finns fem av programmets sju moduler (Rankning och Signaler saknas). Kursdata finns för svenska aktier och är fördröjd med 15–30 minuter när börsen är öppen. Bas passar för dig som vill använda programmet någon enstaka gång per månad.

Pro innehåller samtliga moduler och dess­utom utökad företagsinformation, fler verktyg för teknisk analys och försäljnings- och vinstprognoser för cirka 100 bolag. Kursdata finns för svenska, danska och finska aktier och är fördröjd med 15–16 minuter. Pro passar dig som vill använda Hitta kurs­vinnare ofta, men som inte är intresserad av kort­siktiga aktieaffärer.

Pro Plus innehåller allt som finns i Pro och realtidskurser för svenska, danska och finska aktier. Det finns också realtidskurser för ett antal utländska index, exempelvis S&P 500. Programmet passar utmärkt för dig som vill kunna göra kortsiktiga aktie­affärer.

För att få tillgång till Hitta kursvinnare behöver du köpa ett abonnemang på 12 månader. För Bas är priset 595 kronor, för Pro 1 195 kronor och Pro Plus kostar 2 595 kronor.

Du kan läsa mer om Hitta kursvinnare och beställa programmet här.

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.