Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-28

Aktiespararna kritiska till SAS: ”Då vilseleder de marknaden”

wysiwyg_image

Efter 4 000 inställda avgångar som påverkade över 60 000 människor kom SAS överens med sina piloter och den omtalade strejken kunde avbrytas. Men Aktiespararna misstänker att all information om avtalen med piloterna inte har presenterats.
– Har SAS valt att inte uppvisa hela bilden eller gett en felaktig bild av utfallet från förhandlingarna så vilseleder de marknaden, uppger Sverre Linton för DN.

På måndagen tog Dagens Nyheter del av protokoll och avtal från förhandlingarna där de kunde se flera pilotförmåner som inte var kända för allmänheten. SAS menar att avtalen är det så kallade ”märket” för svensk arbetsmarknad. Det uttalandet har kritiserats från flera näringslivstoppar.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton menar att det är väsentlig information för investerare.

– Det är sådan information som kan påverka till exempel ett investeringsbeslut, säger han till tidningen.

Ska leva upp till kraven

Alla börsnoterade bolag har en skyldighet att skyndsamt och på ett rättvist tillvägagångssätt delge aktieägare och allmänheten om information och omständigheter som kan påverka bolaget.

– Ett börsbolag ska vara så transparent och fullständigt som möjligt i sin kommunikation, förtydligar Sverre Linton för DN.

SAS skrev i sitt pressmeddelande efter överenskommelsen att flygbolaget räknade kostnadsökning på totalt 4,37 procent efter strejken. Så ser siffrorna inte ut i SAS:s rapport för det första kvartalet 2019 som släpptes på tisdagsmorgonen. Där presenterades en kostnadsökning på 5,4 procent.

– Det var ett antal veckor sedan och det har funnits mycket tid för potentiella investerare att ta eventuella investeringsbeslut på den tiden, som de i ljuset av det här kanske inte hade tagit.

SAS valde att slopa utdelningen för aktieägarna och i stället tilldela en bonus till personalen. Dagens Industri tog del av information som påvisade att bonusen var villkorad och riskerade att dras in efter strejken. Det är dock ingenting som SAS har gått ut med.

Författare Jakob Palmgren