Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-05

Aktiespararna kritiska till Volvo-bonusar

wysiwyg_image

Aktiespararna kritiska till Volvo-bonusar

Ordförande i Volvo, Carl-Henric Svanberg sade för ett år sedan att det inte blir några bonusar för ledningen för verksamhetsåret 2020. Bonuskraven sänktes dock sedan, vilket i sin tur möjliggjorde för toppcheferna att få närmare 118 miljoner kronor i bonusar.

Detta ska samtidigt ses i ljuset av att skattebetalarna stöttade Volvo med miljardbelopp under det dramatiska pandemiåret då bolaget blev en av landets största mottagare av stöd för korttidspermitteringar.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton är kritisk till detta och säger till Di att det skapar ett trovärdighetsproblem när Carl-Henric Svanberg ena månaden offentligt säger att det inte blir några bonusar, för att två månader senare i tysthet göra om programmet.

Om stämman har antagit en policy där rörliga ersättningar ska vara kopplade till förutbestämda kriterier, hur rimmar det med den policyn att i maj ändra bonuskriterierna?

 - Det rimmar ju illa. Särskilt utifrån det faktum att Carl-Henric Svanberg i mars sa att det inte blir några bonusar för 2020, fortsätter Sverre Linton. Det gör också att vi återigen hamnar i en diskussion kring vd och ledningars ersättningar, i stället för att vara i en diskussion kring bolaget och dess verksamhet. Det skadar inte bara det aktuella bolaget, det skadar också näringslivet, och förtroendet för näringslive.

Aktiespararnas vd kritisk till upplägget för den kommande stämman

  wysiwyg_image

  Precis som i fjol kommer det inte gå att ställa ledningen till svars på Volvos stämma. I stället får man skicka in frågor i förväg, antingen via brev eller e-post, där vd och ordförande sedan ”adresserar frågor från aktieägare” i en förinspelad film. Urvalet av frågor sköter Volvo.

  Utformningen av årsmötet är problematisk, enligt Aktiespararnas vd Joacim Olsson:

  - Det ska inte vara någon skillnad på en digital del av en stämma och en fysisk del av en stämma. Jag ska kunna, via min uppkoppling, ställa de frågor jag vill till vd eller andra företrädare, säger han till Di.

  Författare Redaktionen

  Tala om vad ni tycker

  Tala om vad ni tycker

  Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.