Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-24

Aktiespararna om senaste draget i courtagekriget: ”Press på aktörerna”

wysiwyg_image
Bilden är en skärmdump från Dagens Industri.

Priset för att köpa och sälja aktier har länge debatterats.
Nätmäklare som Avanza och Nordnet har pressat ned priserna med låga courtage – och nu erbjuder Swedbank avgiftsfri handel upp till 100 000 kronor.
– Det är en positiv utveckling när spararna är medvetna, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, till Dagens Industri.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson tycker att utvecklingen angående priset på courtage är av god karaktär.

– Allt fler är medvetna om avgifter som påverkar din långsiktiga avkastning och söker därför lägre courtageavgifter. Det är en positiv utveckling när spararna är medvetna och gör medvetna val. Det sätter press på aktörerna att sänka avgifterna, berättar han för Di.

SE ÄVEN: Malmqvist: Volvo – vilken stänkare!

Swedbank första banken med fritt courtage

Swedbanks drag för att öka sparandet i banken genom att erbjuda gratis courtage för småsparare gör dem till den första storbanken i Sverige med gratis courtage upp till 100 000 kronor. Joacim Olsson tycker att det är ett steg i rätt riktning av banken men samtidigt att det blir lite bedrägligt eftersom det inte bara omfattar ISK-konton, utan alla dina konton, inklusive ditt lönekonto.

– Det betyder att sparare i början av månaden kommer ligga på en sida och i slutet av månaderna slippa courtage. Jag tycker att det är ett konstigt upplägg som gör det svårare att jämföra var man får courtage, även om det är bra att de sänker courtage.

MISSA INTE: Minskad substansrabatt i Investor

Courtage byts ut mot andra avgifter

Alla aktörer vill tjäna pengar, betonar Joacim Olsson Det handlar om att kolla på flera faktorer som privatpersonen innan valet av bank att spara sina pengar i görs.

– I det finstilta kan det ligga avgifter som man inte tänker på. Det belopp som de förlorar på courtageavgifter tas in någon annanstans. Det kan vara på fondavgifter, courtageavgifter vid högre belopp eller internationell handel.

Du kan vilja ha ett visst upplägg när du börjar spara för att byta till ett mer förmånligt och anpassat upplägg när din handel ökat i volym eller blivit mer frekvent, understryker Joacim Olsson.

– Man kanske gör ett val när man börjar spara, men med tiden kan ens köpbeteende förändras, i antalet affärer eller volymen på dem. Då glömmer många att byta handelsklass så att den passar för deras nuvarande beteende. Det kan bli dyrt att glömma bort att göra den översynen med jämna mellanrum.

 

Författare Jakob Palmgren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.