Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-01

Aktiespararna sågar pensionsförslaget

Pensionsmyndighetens förslag skulle göra det tryggare för spararna. Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson varnar för att det istället leder till en dyrare marknad, mindre valfrihet och sämre avkastning.

I dag presenterade Pensionsmyndigheten sitt slutgiltiga förslag för att stärka konsumentskyddet inom premiepensionen.

Det handlar bland annat om förbud mot telefonförsäljning inom premiepensionen, krav på tre års historik för såväl fonder som fondbolag och ett tak på hur stor andel av fondens kapital som får finnas inom premiepensionen, enligt Pensionsmyndighetens pressmeddelande

Men Aktiespararnas vd Joacim Olsson varnar för att omtanken om spararna kan bli en kalldusch i praktiken – och i förlängningen leda till sämre pension.

Det är framförallt konsekvenserna av taket på hur stor andel av fondens kapital som får finnas inom premiepensionen och kravet på tre års historik som riskerar att försämra konkurrensen – och leda till sämre villkor för spararna, enligt Joacim Olsson.

– Det är ett alldeles för långtgående förslag som får för stora konsekvenser för bra och välfungerande fonder som enskilda mycket väl kan placera en del av sitt pensionskapital i. Dessa fonder skulle, enligt förslaget, till stor del stoppas från premiepensionstorget, säger Joacim Olsson.

Joacim Olsson konstaterar att det är viktigt att myndigheterna försöker få bukt med de avigsidor som funnits inom Premiepensionstorget. Men det måste handla om balanserade åtgärder.

– Här blir konsekvensen att man slår sönder marknaden och möjligheterna för det fria valet.

Vad innebär det för spararna?

– Några av de mest populära och bästa fonderna kommer att stoppas, till exempel Spiltan Aktiefond Sverige, Carnegie Rysslandsfond och Didner & Gerge Aktiefond.

– Det kommer i förlängningen att få en ökad risk för sämre avkastning över tid. Vi kommer med stor sannolikhet att få färre indexfonder på Premiepensionstorget.

Risken är också stor att spararna får betala mer i olika avgifter till fonderna. 

– Fonderna tvingas att betala till alternativa distributörer för att få in tillräckligt mycket kapital i fonden från andra håll. Det skapas en marknad för distributörerna att ta mer betalt, som sin tur ska finansieras av de som sparar i fonden. Vi får en sämre marknad, mindre valfrihet och förmodligen också sämre avkastning över tid, säger Joacim Olsson.

Nu ska förlaget bli föremål för en politisk process. 

Vad hoppas du att den kan leda till?

– Jag hoppas att de politiker som förstår vikten av en fungerande marknad och balanserade åtgärder och värdet av att inte slå sönder vårt framtida sparande, agerar redan innan förslaget kommer till beredning i pensionsgruppen.

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.