Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-01

Aktiespararna sågar politikernas sparande: ”Okunniga”

wysiwyg_image

Tio av ministrarna i den nya regeringen äger aktier, fonder och värdepapper för under 100 000 kronor – och finansministern har inga innehav alls.
För dåligt, anser Aktiespararna.
– Det hade varit bra med större engagemang i svenska bolag, säger vd Joacim Olsson till DN. 

Tio av de 23 stadsråden, som tillträtt i den nya regeringen ledd av statsminister Stefan Löfven (S), har mindre än 100 000 kronor investerade i aktier och fonder, skriver Dagens Nyheter som kartlagt politikertopparnas innehav. 

Fem stycken, bland andra finansminister Magdalena Andersson (S), har inga innehav att redogöra för över huvud taget och bara tre ministrar äger aktier direkt där Peter Eriksson (MP) har mest i och med sina aktier i läkemedelsbolagen Hansa Biopharma och Sobi som sammanlagt är värda omkring 340 000 kronor. 

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk till hur landets företrädare visar exempel för befolkningen och tycker att de, rent generellt, har bristande kunskaper om privatekonomi.

– Jag saknar ett direkt ägande i aktier. Ur ett bredare perspektiv är det bra med politiker som har en större förståelse för svenska bolag och hur värdet utvecklas av olika skeenden. Det hade varit bra för svenskt näringsliv med större privatekonomiskt engagemang i svenska bolag, säger han till DN. 

”Lika mycket en konflikt”

Magdalena Andersson har uttalat sig i termer som ”det är inte förenligt med mitt ämbete” som förklaring till saknaden av sparande i värdepapper. Men risken för obekväma intressekonflikter, jäv, hade kunnat lösas genom att kanske lägga ut förvaltningen externt under det politiska uppdraget. 

– Och att välja att bara ha fonder i stället för aktier, och sedan bara välja fonder från en och samma storbank, det är väl lika mycket en intressekonflikt? frågar sig Joacim Olsson. 

Joacim Olsson understryker att han upplever det som om stadsråden saknar förståelse för ”ränta-på-ränta-effekten”. 

– Generaliserar man så missar de många bra fonder, som inte erbjuds i storbankernas utbud, och som är prisvärda och har levererat långsiktigt bra över tid. Jag ser inte många sådana i det utbudet som statsråden har, de har mest storbankernas begränsade utbud, med ofta tyvärr lite för höga avgifter, säger han till DN. 

LÄS OCKSÅ: Aktiespararens spartips till politikerna

FAKTA

Stadsrådens ägande som sticker ut

Utrikesminister Margot Wallstörm (S), näringsminister Ibrahim Baylan (S), socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) äger, utöver Magdalena Andersson, varken aktier eller fonder. 

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) äger aktier och fonder för blott 7 000 kronor där över hälften av kapitalet är investerat i Teliaaktier. 

Statsminister Stefan Löfven är god för nära en miljon i värdepapper varav allt kapital härstammar från Swedbanks olika fondtyper med tonvikt på Roburfonder.  

Ett riktigt föregångsexempel går att hitta i EU-ministern Hans Dahlgen (S) som har närmare 6 miljoner kronor investerade i fonder varav runt hälften kommer från en småbolagsfond. 

Källa: Dagens Nyheter.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.