Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-02-03

Aktiespararnas chefsjurist: "Regeringen borde stoppa förslaget om poststämmor"

wysiwyg_image

Den 20 januari meddelade regeringen att man vill återinföra den tillfälliga lag som tillåter digitala istället för fysiska stämmor. 

Torsdagens besked om att covid-restriktionerna kommer att lättas, påverkar inte justitiedepartementets arbete med den tillfälliga lagen.

Aktiespararna agerar nu för att stoppa införandet av den tillfälliga lagen, som föreslås gälla från den 1 mars och året ut.

I en intervju med Dagens Industri kommenterar chefsjurist Sverre Linton händelsen:

”I ett läge där man lyfter i princip alla andra restriktioner, där vi åter igen får trängas på nattklubbar, är det märkligt att bolagsstämmorna fortfarande ska vara satta på undantag. De inskränkningar den tillfälliga lagen innebär är inte proportionerliga mot den risk man nu bedömer att covid utgör”, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna som brevledes kommer uppmana justitieminister Morgan Johansson att inte gå vidare med lagförslaget.

Han fortsätter:

”Vi tycker alltid att huvudalternativet bör vara en hybridstämma där man kan delta så väl digitalt som fysiskt. Jag tror tyvärr vi kommer se en hel del poststämmor om den tillfälliga lagen införs. Poststämmor försvårar ansvarsutkrävande och är till nackdel för de vanliga aktieägarna som inte har daglig kontakt med bolagens ledning”, säger Linton.

Aktiespararna har skickat ett brev till justitieminister Morgan Johansson i frågan som du kan ta del av nedan:

https://documentcloud.adobe.com/link/review?uri=urn:aaid:scds:US:bda22b9...

Författare Redaktionen