Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-18

Aktiespararnas krav på Swedbank

wysiwyg_image

Aktiespararna berättar för SVT att de efter fredagens möte dragit några hårda slutsatser. Vd:n Birgitte Bonnesen ska ha känt till att misstänkta kunder slussat pengar genom Swedbank, enligt uppgifter till SVT.

– Om uppgifterna om en intern rapport som pekar på problem med misstänkt penningtvätt stämmer, så har Birgitte Bonnesen medvetet vilselett marknaden. Då måste hon avgå, säger vd:n Joacim Olsson till SVT.

Läs mer: Swedbank kände till den ryska tvättomaten

Penningtvättsförsök kan vara oundvikligt men att mörka det för marknaden kan inte befoga ansvarsfrihet varken för Bonnesen eller styrelsen. Det ska utåt ha sagt att ”inga misstänkte kunder hittats”.

Aktiespararna är också kritiska till tillsättningen av den externa utredningen som storägarna Folksam och Sparbankens förening beställt. Det blir inte trovärdigt då de är beredda att ge ansvarsfrihet för styrelsen.

Se även: Analytikerna om Swedbank-aktien

– Vi tycker inte det känns som att dessa storägare vill ha alla kort på bordet i vad man vetat och vad man sagt. Därför kommer vi på bolagsstämman att kräva en granskning av en oberoende bolagsman, säger Joacim Olsson.

Folksam vill invänta den externa utredningen innan det ger ett slutgiltigt besked.

– Kommer det nya uppgifter från Finansinspektionen eller en extern granskare så tar vi självklart ställning till det, säger Carina Lundberg Markow till SVT.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.