Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-03-30

Aktiespararnas rekommendation: Bör acceptera budet

wysiwyg_image

Footway har lagt ett bud på Sportamore. Budet är ett blandat erbjudande där aktieägaren för 33 procent av sina aktier erbjuds ett vederlag om 2,5 aktie i Footway per aktie i Sportamore samt för 67 procent av sina aktier erbjuds ett kontantvederlag om 46,4 kronor per aktie i Sportamore. Vid budets offentliggörande innebar detta en genomsnittlig ersättning per aktie i Sportamore om 45,28 kronor, baserat på stängningskursen för Footways aktie den 14 februari, vilket var den sista handelsdagen innan offentliggörandet av budet. Det exakta vederlaget för aktien påverkas dock av utvecklingen för Footways aktiekurs.

De aktieägare som innehar under 300 aktier i Sportamore har möjlighet att välja att enbart erhålla det kontanta budet om 45,28 kronor under förutsättningen att aktieägaren väljer detta alternativ för hela sitt innehav.

Budet motsvarade vid offentliggörandet en premie om 27,5 procent i förhållande till stängningskursen den 14 februari och en premie om 19,2 procent i förhållande till den volymvägda genomsnittliga betalkursen under en period om 30 handelsdagar som avslutades den 14 februari.

Sportamores aktie steg vid offentliggörandet av budet till att handlas runt budnivån, men har efter det fallit tillbaka och handlas i skrivande stund mer än 10 procent under budnivån. Ett bud brukar ofta innebära ett stöd för att en aktiekurs handlas i närheten av budet, även i tider av börsturbulens. Den senaste tidens turbulens på grund av Corona och den svåra period som varit för näthandeln har dock gjort att det sedvanliga stödet som är brukligt i samband med ett bud inte hållit. Det är också svårt att förutse hur marknaden kommer att utveckla sig den närmaste tiden. Detta i sig gör budet attraktivt, särskilt för aktieägare med under 300 aktier, som har möjlighet att erhålla ett helt kontant vederlag, då deras vederlag inte behöver påverkas av eventuella negativa rörelser i Footways aktiekurs. Aktiespararna bedömer därtill att risken är stor att Sportamores aktie faller tillbaka ytterligare om budet inte går igenom.

Aktiespararnas rekommendation till aktieägarna i Sportamore blir därför att acceptera budet.

Aktiespararna ber sina medlemmar notera:

– Att budet är villkorat med att budgivaren uppnår 90 procent. Villkoret kan dock frånfallas.

– Att erbjudandet är ett blandat erbjudande där aktieägaren erhåller såväl ett kontant vederlag som ett vederlag i form av aktier i budgivaren.

– Att Sportamores styrelse enhälligt har rekommenderat aktieägarna att acceptera budet.

– Att acceptfristen löper ut den 3 april och utbetalning av vederlag beräknas påbörjas omkring den 17 april.

SVERIGES AKTIESPARARES RIKSFÖRBUND

Stockholm 30 mars 2020

Joacim Olsson, verkställande direktör 

Vid frågor kontakta Sverre Linton, sverre.linton@aktiespararna.se, 076-826 15 15

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.