Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

ALFA LAVAL: GÅR FRAM SÅ LÄNGE VI NÅR 2/3 AV NELES KAPITAL - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Industrikoncernen Alfa Laval avser gå vidare med förvärvet av den finländska Metso-avknoppningen Neles så länge Alfa Laval genom sitt erbjudande når minst två tredjedelar av flödeskontrollbolagets aktiekapital.

Det sade Alfa Lavals vd Tom Erixon vid en telefonkonferens kring beskedet att Alfa Laval lägger ett bud på 11:50 euro för varje Neles-aktie, vilket värderar Neles aktiekapital till drygt 1,7 miljarder euro.

"Vi räknar med att erbjudandet kommer att tas emot väl och att vi i slutänden kommer att nå 90 procent acceptansgrad, men villkoren för affären är i slutänden två tredjedelar och med det skulle vi gå framåt", sade Tom Erixon.

Alfa Laval har fått accept från Neles näst största ägare Cevian som har 11 procent av kapitalet, men inte från Neles största ägare, det finländska verkstadsföretaget Valmet, som så sent som i juni köpte 15 procent av aktiekapitalet i Neles.

Tom Erixon uppgav att Alfa Laval inte har haft kontakt med Valmet. Man kan inte ha särskilt mycket kontakter på grund av bland annat insiderregler, sade Alfa Laval-chefen som dock hoppas att även Valmet kommer att finna erbjudandet attraktivt.

Affären handlar primärt om tillväxt och att bygga industriell närvaro snarare än kortsiktig kostnadssänkning, uppgav Tom Erixon på en fråga kring vilka möjliga synergier som han ser framför sig. Alfa Laval har tittat på flödeskontrollmarknaden under många år, sade Tom Erixon.

"Vi kommer i sinom tid presentera viss klarhet kring vad vi förväntar oss när det gäller synergier. Om man erbjuder en premie på 33 procent måste man förstås ha en idé om att man kan göra saker lite annorlunda eller att det finns potential framöver, men vi vill inte sätta några siffror på det i nuläget", sade Tom Erixon.

Analyshuset Pareto Securities, som sedan tidigare har köprekommendation på Alfa Laval-aktien, bedömer i en analyskommentar kring Alfa Laval att förvärvet är värdeskapande. Alfa Laval uppgav i måndagens pressmeddelande också att transaktionen väntas ge tillväxt i vinst per aktie för Alfa Laval från första året efter att uppköpserbjudandet har genomförts.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt Valmet för en kommentar kring hur de ställer sig till budet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.