Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-20

ALFA LAVAL: ORDERINGÅNG SNARARE ÅTERHÄMTNING ÄN FÖR-ORDER - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den starka orderingång som verkstadsföretaget Alfa Laval hade i det andra kvartalet var snarare en konsekvens av en strukturell ekonomisk återhämtning från pandemin, snarare än en effekt av att kunder skulle ha lagt för-order av oro på grund av stramare leverantörskedjor.

Det säger Alfa Lavals vd Tom Erixon till nyhetsbyråer efter morgonens delårsrapport.

En viss effekt av det sistnämnda ser verkstadsbolaget dock och världsekonomin är i viss mån överhettad, upplever Tom Erixon det som. Han pekar bland annat på elektroniksektorn och högt resursutnyttjande inom delar av industrin.

Det pågår emellertid en strukturell återhämtning inom många områden. Exempelvis kommer vissa större projekt i gång som tidigare har varit senarelagda i samband med pandemin.

När det gäller utmaningar i leverantörskedjan i form av prishöjningar på insatsvaror och liknande framhåller Alfa Laval-chefen att bolaget möter denna typ av utmaningar hela tiden inom olika produktområden. Egentligen är det normal verksamhet, pekar han på.

Alfa Lavals orderingång uppgick till 12,2 miljarder kronor i det andra kvartalet 2021, en organisk ökning med 33 procent från motsvarande kvartal året innan. Orderingången var 15 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan, enligt en sammanställning gjord av Infront inför delårsrapporten.
Författare Direkt-SE