Du är här

2017-08-30

Allt du behöver veta inför dagen

wysiwyg_image

Onsdagen bjuder på en fullspäckad statistikdag i termer av makroekonomi. Nedan följer de viktigaste klockslagen och planerade händelserna att bevaka med kommentarer från Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark. 

Morgon

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer augusti

I juli trotsade barometerindikatorn förväntingarna om en nedgång och steg till 112,4, från 112,2 i juni, med stöd av förbättringar för tillverkningsindustrin och privata tjänstenäringar.

Nu pekar prognoserna mot en ytterligare dämpning, till 111,5, i augusti. Indikatorn för tillverkningsindustrin väntas ha sjunkit till 118,1, från oväntat höga 120,3 i juli, medan hushållsindikatorn väntas ha stigit svagt, till 102,4 från 102,2 i juli.

kl 11.00: EMU: konjunkturbarometer augusti

I juli överraskade barometern med att stiga till 111,2 från 111,1 i juni, prognoserna pekade mot en nedgång till 110,8. Nu pekar prognoserna mot en fortsatt svag ökning, till 111,3, i augusti. 

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark:

"Makrostatistiken i eurozonen har överraskat på uppsidan den senaste tiden och uppgångar har noterats över hela brädet. Dagens konjunkturbarometer förväntas reflektera en fortsatt, om än modest, ökning"

Eftermiddag

kl 14.00: Tyskland: KPI (prel) augusti

I juli steg inflationstakten oväntat till 1,7% från 1,6% i juni (analytiker väntade 1,5%). Nu pekar prognoserna mot en fortsatt ökning, till 1,8%, i augusti.

"Utfallet kan påverka den tyska opinionen i inflationsfrågan och en överraskande stark siffra kan pressa ECB att kommunicera en förtydligande nedtrappning av sina penningpolitiska stimulanser" kommenterar Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark

kl 14.15: USA: ADP privat sysselsättning augusti

Uppvärmning inför fredagens officiella jobbdata. Korrelationen mellan ADP-utfallen och den officiella statistiken har inte varit den bästa de senaste månaderna, i juli visade ADP +178.000 medan det officiella utfallet visade +205.000 för den privata sektorn, men dagens data kan möjligen ändå i viss grad påverka förväntningarna inför fredagens jobbstatistik.

Prognoserna pekar nu mot att ADP ska rapportera +185.000 personer för augusti medan prognoserna inför fredagens officiella data är +170.000 privat och +180.000 totalt.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark:

"Jobbsiffrorna på fredagen blir kritiska för den amerikanska dollarn, som mer eller mindre befunnit sig i ett fritt fall sedan en tid tillbaka. Dagens siffror ger en fingervisning om vad vi kan förvänta oss inför slutet av veckan" 

kl 14.30: USA: BNP (rev) 2 kv

Enligt konsensusprognosen väntas BNP-utfallet justeras upp till +2,7% från initialt rapporterade +2,6%. Credit Suisse New York tror dock snarare på en nedjustering till +2,5%, de räknar med stora nedrevideringar för den offentliga konsumtionen som bara delvis kompenseras av uppåtjusteringar för privatkonsumtionen och lagerinvesteringarna.

Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark:

"Statistiken har kommit in på den svaga sidan i USA, där framförallt detaljhandeln och bilsektorn uppvisat svaghet. Även husförsäljningen har bjudit på besvikelser den senaste tiden. Förhoppningsvis bringar dessa siffror mer klarhet"

Redaktionen

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.