Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-04

Lundberg: Så investerar vi i krisen

Vinterträdgården på Grand Hotel i Stockholm var betydligt tommare än vad den brukar vara när L E Lundbergföretagen, ”Lundbergs”, håller stämma. Endast ett 15-tal aktieägare hade samlats, men 77% av kapitalet och 95% av rösterna var representerade tack vare bolagets starka huvudägare och Vd, Fredrik Lundberg med familj.

Bolagets ordförande Mats Guldbrand valdes att leda stämman. Vid hans sida på podiet fanns bolagets Vd samt advokat Mattias Karlsson som förde stämmans protokoll.

Efter formaliapunkterna bjöd Vd på ett kortare anförande som behandlade året som gått (2019) och den dramatiska starten på 2020. Han poängterade att bolagets ledstjärnor decentralisering, ledarskap och finansiell styrka lönar sig i oroliga tider. Han var särskilt glad för bolagets starka finanser som gör det möjligt att nyttja de affärsmöjligheter som kan uppstå i kriser.

På fråga från Aktiespararnas representant, Sverre Linton, gällande vilka affärsmöjligheter man såg med anledning av krisen, om man tittade på att öka i befintliga innehav eller letade efter nytt så svarade VD att vad gäller fastighetsverksamheten så tittar man, som alltid på förvärv och förädling. När det gäller den övriga verksamheten såg han främst framför sig möjligheten att öka i de befintliga innehaven, men att det inte går att utesluta ”nya” investeringar.

Vidare konstaterade Vd i sitt anförande att han tror att e-handelns framfart kommer att fortsätta. Han noterade också med stolthet att bolagets substansvärde återigen närmade sig all time high och därmed snart har repat sig efter det ras som kom i och med Corona.

Efter detta revs stämman av i snabb takt. Styrelsen valdes om och ytterligare en ledamot valdes in. Den nya ledamoten Bo Selling, med bakgrund på bland annat Alecta, fick kort presentera sig innan klubban föll och han var vald.

Som avslutning på stämman erbjöds alla deltagare ett exemplar av den jubileumsbok som bolaget tagit fram med anledning av sitt 75-årsfirande i fjol. Det fanns enligt Vd gott om böcker då man från början räknat med ett betydligt större deltagande vid stämman, han lovade dock att den skulle finnas tillgänglig även vid nästa års stämma så att fler aktieägare kan få ett exemplar.  

Bevakare och skribent: Sverre Linton

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.