Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-14

ALM Equity flaggar för eventuella särnoteringar- rapport från årsstämman

Vid årsstämman i ALM Equity på torsdagen delades, den i hårda pärmar inbundna, årsredovisningen ut. Den är inte bara en redogörelse över vad som hänt i bolaget under 2018 med många siffror i den s k bakvagnen, den är också en mycket lärorik läsning för alla som vill förstå hur fastighetsmarknaden fungerar idag. Det som sägs vara mest lönsamt att fokusera på är effektiva hyreslägenheter vid tunnelbanan!

Bostadsrätt "olycksfall i arbetet"

Vd och huvudägare Joakim Alm har gjort en helomvändning av bolaget, från att endast ha sålt bostadsrätter på ritning har man transformerat beståndet till att bli 90% hyresrätter varav ca 90% av dessa har sålts till finansiella investerare. En av de större köparna är den norske hotellmagnaten Petter Stordalen som köpt 487 lägenheter och avser hyra ut dessa på längre kontrakt som företagslägenheter avsedda för korttidsanställda eller konsulter som inte vill bo på hotell under sina vistelser i Sverige. Nu är det hyresrätter man säljer, om ALM Equity idag skulle sälja en bostadsrätt betecknar Joakim Alm det som ett "olycksfall i arbetet".

 

Särnoteringar

ALM Equity har delats in i fem olika affärsområden vilka i framtiden kan bli föremål för särnotering för att lyfta fram de värden som finns i respektive bolag. Man har dessutom utvecklat en unik affärsmodell med att till 50% ta in externa investerare i sina projekt för hyresfastigheter. När investeraren efter några år fått tillbaka sin investering plus skälig avkastning helägs fastigheten av ALM Equity som kan sälja den eller fortsätta förvaltningen.  Denna affärsidé är man troligen ensam om och den kräver att bolaget bibehåller det stora förtroende man har på finansmarknaden.

Digitala tjänster

Det som inom de närmaste åren kan bli föremål för utdelning till aktieägarna är den del av bolaget som sysslar med digitala tjänster, Your Block. Det är ett program för bostadsrättsföreningar och hyresfastigheter genom vilket man kan boka bil i bilpoolen, tid i tvättstugan, köpa och sälja varor och t o m söka en partner i grannskapet. Detta program har nu fler än 7.000 användare och ska framöver säljas till andra bostadsföretag och bostadsrättsföreningar.

Preferensaktier

ALM Equity har både stamaktier och preferensaktier. Preferensaktien handlas runt 100 kr och ger 8.40 i årlig kontantutdelning, vilket får anses vara en bra ränta om man tror att bolaget uthålligt kan betala den. Stamaktien ger en sakutdelning om en preferensaktie per 100 stamaktier. Anledningen till att bolaget gör på detta sätt är att det ger ägarna en skattefördel.

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.