Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-28

Alteco Medical väljer nya ledamöter men varför? Det ska denna extrastämma ge svar på.

Det är svår tid att verka speciellt när företagen behöver nå nya kundsegment och bredda sitt erbjudande. Alteco Medical grundades 2002, men har inte kommit till några höjder speciellt när det gäller aktiekursen.  Bolaget verkar inom bioteknolog och forskar samt utvecklar produkter riktade mot blodförgiftning så kallad sepsis vilket är drabbar många idag. Trots detta står omsättningen och stampar vilket förklarar aktiekursen idag. De har en ny VD Fredrik Jonsson sedan cirka ett år tillbaka och arbetar nu hårt att öka omsättningen i bolaget. De ska nu ta in nya ledamöter i styrelsen på denna extrastämma för att öka detta arbete. Bolaget har idag sina lokaler i östra Lund, där också stämman ägde rum denna måndagsförmiddag i slutet av oktober.

Vi på Aktiespararna är ute på många mindre stämmor för att tillvarata de små aktiesparares intresse. En av anledningar är att det få aktieägare som deltar på dessa stämmor. Mycket riktigt var det även få på plats denna gång. Självklart är det på grund av Corona effekter, men det är som sagt viktigt att vara på plats att utnyttja sin rösträtt. Hursomhelst så var det 70% närvarande tack vare grundaren Anders Althin. Det var som sagt var en extrastämma för att välja in nya ledamöter och då är det ovanligt med många deltagare.

Enligt bolaget var anledningen att välja nya ledamöter var att förhindra en jävsituation och självklart att bredda styrelsen med ny kompetens. De nya ledamöterna var två kvinnor, varav en var dotter till Anders Althin d.v.s. Charlotte Althin Hicks, som också var på plats. Hon bor normalt i USA, men är i Sverige ett antal gånger per år. Inget ovanligt i detta förslag tanke på släktskapet, men kommer nog att tillföra en del när det gäller marknadsföring som är hennes starka sida.

När det gäller det andra valet av Hanna Sjöström så får bolaget en stark kompetens när de gäller produktutveckling och marknadsföring. Hon är idag VD på bolaget GPX Medical i Lund som arbetar med neonatalvård och är en utvecklare av medicinteknisk utrustning. Dessutom har lång erfarenhet från Coca Cola och L’Oréal där hon var Brand Manager och Product Manager på den sistnämnda.

Stämman var relativt fort avklarad även om stämman startade ett antal minuter efter utsatt tid. Vi från Aktiespararna påpekade ställde frågor varför dessa valdes och fick utförligt svar från ordförande utöver att Charlotte presenterade sig själv. Där till lyfte vi att det var positiv att kvinnor valdes in styrelsen så jämställdheten blev bättre i enligheten med bolagskoden. Under 2019 var endast 34,5% kvinnor ledamöter i börsbolagen enligt Kollegiet för Svensk Bolagsstyrning och detta slår Alteco Medical med råge, således är det mycket positivt.

Den korta stämman kunde därefter avslutas. Framtiden får nu utvisa om dessa nya ledamöter kan tillföra nya insikter som gör att bolaget kan öka försäljningen och därmed lyfta aktiekursen för luttrade aktieägare.

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.