Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-23

AMAZON: INVESTERAR MILJARDER I CLEANTECHBOLAG VIA NY GLOBALFOND

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Techkonglomeratet Amazon lanserar en intern riskkapitalfond värd 2 miljarder dollar fokuserad på teknikinvesteringar ämnade att bromsa klimatförändringarna.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Den nya fonden kommer kallas Climate Pledge Fund (sve: "Klimatlöftesfonden") och ska investera i en rad sektorer, bland annat transport, energi, batterilagring, tillverkning, livsmedel och lantbruk.

Målet med fonden är att Amazon ska bli klimatneutralt och fritt från koldioxidutsläpp senast år 2040 genom det så kallade klimatlöftet - ett decennium innan vad som stipulerats i FN:s så kallade Parisavtal - genom att rikta investeringar mot klimatpositiva verksamheter såsom minskad oljeanvändning och återplantering av skog. Även flera andra storbolag har skrivit under klimatlöftet.

"Företag från hela världen i alla storlekar och utvecklingssteg kommer studeras och övervägas, allt från verksamheter som ännu inte har någon färdig produkt till redan väletablerade företag", uppger Amazons grundare och vd, Jeff Bezos.

Varje potentiell investering kommer bedömas utifrån dess potential att accelerera mot klimatneutralitet och således tjäna som en försäkring för framtida generationers tillgång till planeten, menar Jeff Bezos.

De 2 miljarder dollar som läggs i projektet beskrivs som "en initial avsättning" som kommer växa över tid.

Av de stora amerikanska företagen har Microsoft en liknande fond som avsatts 1 miljard dollar, medan en samling olje- och gasbolag har gått ihop med sammanlagt två miljarder dollar till två andra fonder.

Störst i sitt slag är dock Jeff Bezos själv, sedan han i februari aviserade att han avsatt 10 miljarder dollar i ett privat initiativ. I ett Instagraminlägg tillkännagavs att 10 miljarder dollar avsatts till filantropistiftelsen Bezos Earth Fund, pengar som ska ge stöd och stipendier åt forskare, aktivister, organisationer och andra initiativ som bidrar åt att bevara och skydda naturen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.