Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-17

AMAZON: TYSKLAND UTREDER PRISFIXERING SEDAN VIRUSUTBROTTET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska konkurrensmyndigheten har inlett en utredning mot Amazon avseende misstankar om att den amerikanska e-handelsjätten påverkat handlares prissättning på e-handelsplattformen. Agerandet ska ha varit särskilt förekommande sedan utbrottet av coronavirus, som medfört ett tydligt lyft för Amazon och andra näthandlare.

Misstankarna rör mer exakt påståenden om att Amazon med olovliga medel försökt påverka hur handlarna sätter sina priser, sade Andreas Mundt, som är direktör över den federala kartellmyndigheten i Tyskland till Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz).

Enligt myndighetschefen har det inkommit en mängd klagomål rörande att Amazon blockerat handlare som försökt saluföra sina varor online sedan coronavirusutbrottet medförde en stor sättning för butikshandeln på grund av motåtgärder i form av bland annat karantän och utegångsförbud. Enligt anmälare har Amazon hävdat att de handlare som kastats ut satt för höga priser.

"Amazon får inte bli en kontrollinstans avseende priser", konstaterade Andreas Mundt för den tyska tidningen.

Bolagets sätt att diktera villkor mot handlare har uppmärksammats på bred front de senaste åren, inte minst i Tyskland där den nu återigen berörda myndigheten 2013 tvingade Amazon att slopa en praxis där handlare som satt lägre priser hos konkurrerande plattformar kastades ut.

Kärnan i den kritik som riktas mot Amazon rör att småskaliga och lokala aktörer missgynnas och utnyttjas av den globala jätten, som också via den egna tillgången till användardata saluför storsäljande produkter till lägre priser.

Vid sidan av användaravtalen har Amazon, likt flera andra amerikanska plattformsdominanter som Apple, Google och Facebook, också kritiserats för skatteflykt vilket bäddat för en omfattande debatt om så kallad "techskatt".

Tyskland är efter USA den näst största marknaden för Amazon, som efter år av spekulationer nyligen bekräftat att en etablering i Sverige nu är på gång. Lager- och logistikverksamheten kommer att utgå från Eskilstuna, där Amazon redan etablerat ett datacenter för dotterbolaget Amazon Web Services IT-molntjänster.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.