Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-08

Analys Absolicon: Bra affär bör ge avkastning

Detta är en betald analys på uppdrag av Absolicon Solar Collector utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Absolicon stärker samarbeten och breddar det befintliga erbjud­andet mot industriella processer. Det bör leda till ökad försäljning och kan också bli ett klipp för befintliga aktieägare. Vi har justerat våra prognoser.

Absolicon Solar Collector utvecklar, tillverkar och säljer koncentrerade solfångare. Användarna utgörs i huvudsak av processindustrier, ägare till större fastigheter och kommuner/stadsförvaltningar.

Förvärv av Industrial Solar 

Absolicons mål är att få industrin att gå från fossila bränslen till solenergi. För att öka möjligheterna att nå målet har 51 procent av Industrial Solar förvärvats, som säljer, install­erar och integrerar nyckelfärdiga system bygg­da på den egen­­utvecklade Fresnelsolfångaren för högre temp­eraturer mellan 160°C och 400°C. Erbjudandet inkluderar även andra tekniker och före­taget kan således ses som en one-stop-shop.

Intäkterna bör öka

Med ett gemen­samt ägarskap skapas ett starkt samarbete som bör öka intäkterna. Under 2017 hade Industrial Solar netto­intäkter om cirka 16 miljoner kronor, men vid förvärvs­tillfället var före­taget på obe­stånd. Det sänkte prislappen till extremt låga 45.000 euro, men samtidigt har Absol­icon ställt ut ett brygglån om 1,75 miljoner kronor. Ytterligare 3 miljoner kronor är avsatta för eventuella ytterligare behov. Sam­tidigt bedöm­s positiva effekter realiseras bäst om Industrial Solar får fortsätta att agera som själv­­ständig enhet. Därför kommer aktierna i bolaget delas ut till befint­liga aktieägare i Absolicon, för att sedan genom­föra en företrädesemission och listas. Bolaget har uppgivit en uppskattad värd­ering för emissionen om 31,5 miljoner kronor. Den som inte vill behålla expo­nering mot Industrial Solar kan realisera värdet genom att sälja i marknaden efter listning.

Ytterligare överenskommelse

Absolicon har också en överenskommelse om att förvärva 50 procent av Saravanos Solar++. Bolaget har ett brett kontakt­nät i industrisektorn för att sälja process­utrustning för solvärmt hygieniskt vatten och ånga. Härigenom öppnas en ny marknad för Absolicons T160. En del utveck­ling tillkommer, men på sikt kan satsningen leda till bra in­täkter. Saravanos Solar++ hade under det senaste räken­skapsåret nettointäkter om 6,3 miljoner kronor, med ett nettoresultat om 3,6 miljoner.

Motiverat värde

Köpeskillingen är inte fastställd, men uppskattas till cirka 12,5 miljoner kronor. Förvärvet sker genom en apportemission, vilket inte skapar någon likviditetspåverkan på Absolicon. Efter just­eringar i prognoserna och antalet aktier, beräknas ett värde per aktie i basscenariot till 213 kronor.

 

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.