Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-30

Analys: Bankerna tuffar på

wysiwyg_image

De svenska bankerna utvecklas stabilt och kontrollerat, med fortsatt låga kreditförluster. Annorlunda är det för den finska.

De svenska bankerna utvecklas väldigt likartad, medan Nordea går klart sämre. Den summerade vinsten minskar 1 procent. Nedgången förklaras helt av Nordea (inkluderad till 50 procent, eftersom de numera är finska). Exklusive Nordea stiger vinsten med drygt 10 procent, vilket delvis påverkas av en temporär vinst i Handelsbanken.

Bättre än prognos

I förhållande till prognoserna enligt SME Infront är utfallet positivt med hela 6 procent, även inklusive Nordea, vilket dock till viss del beror på engångsvinsten i Handelsbanken. Exkluderas Nordea stiger prognosutfallet till hela 10 procent. Intäkterna ligger 1,6 procent över prognos, vilket ökar till 2,5 procent exklusive Nordea.   

Underliggande verksamhet stabil

Den underliggande vinsten i de svenska bankerna stiger alltså, jämfört med för ett år sedan. Överskotten från "nettoresultat av finansiella transaktioner" är en viktig bidragsgivare. Det är överskott från främst derivataffärer, som delvis beror på räntefallet under kvartalet. Engångsvinsten i Handelsbanken kommer från en återföring av en tidigare bonusavsättning till personalstiftelsen Oktogonen. 

Nordea ett bottennapp

Nordea uppvisar en överraskande negativ trend inom de flesta områden. Där de svenska bankerna uppvisar låga ensiffriga tillväxttal, uppvisar Nordea samma trend, men med minustecken framför. Visserligen går det att anlägga en valutaaspekt på detta, eftersom Nordea rapporterar i euro, med en fjärdedel av verksamheten i svenska kronor, som fallit mot euron. Ändå är nedgången så kraftig totalt sett, att valutaeffekten inte är hela förklaringen. 

Beror av Sverige

Det är ganska uppenbart att bankerna utvecklas väl, så länge som svensk ekonomi utvecklas väl. När vi får problem i Sverige är det dags att bli försiktig till bankerna. Då kommer kreditförlusterna att stiga, vilka nu ligger på försumbara nivåer. Bankerna förmåga att generera tillväxt så här långt är dock imponerande. Stabiliteten och de extremt låga kreditförlusterna, likaså.

Och bolånen..?

Det är lätt att underskatta bolånens betydelse för bankernas utveckling. Det vore dumt. Bolånen är helt avgörande, särskilt i Handelsbanken och Swedbank, något mindre i SEB och Nordea. Den dag boprishaussen är över kommer bankerna att få det mycket tuffare, särskilt om de skulle drabbas av kreditförluster inom detta område. Deras starka balansräkningar bygger i grunden på att kreditförlusterna på bolån är försumbara. Den nuvarande nedgången i byggandet är därför ett orosmoment, men inte avgörande. Utlåning till nybyggnation är en mycket liten del av totalen. 

Och slutsatsen?

Den som vill ha en stabil verksamhet och inte tror på en nedgång i svensk ekonomi det närmaste året, har ett bra alternativ i de svenska bankerna. Värderingen är låg (extremt låg i Swedbank), men det är den nästan alltid. Den som satsar i bankaktier skall inte förvänta sig särskilt mycket tillväxt, utan värdesätta aktiernas höga direktavkastning. Den totala avkastningen har dock varit klart sämre än börsen de senaste fem åren och några tillväxtraketer kommer inte bankerna att vara heller framöver.

Vinsttrender och värdering, se PDF

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.