Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-25

Analys: Botten i USA allt närmare

wysiwyg_image

De senaste månadernas amerikanska kursutveckling är den sämsta sedan Greklandskrisen 2011. När kommer vändningen?        

De amerikanska börserna har fallit åtta dagar i sträck. Vi får gå tillbaka till början av oktober 2008, två veckor efter konkursen i Lehman Brothers, för att hitta samma svaga trend. Räknar vi därtill det sammanlagda kursfallet under dessa åtta dagar blir slutsatsen fortsatt dyster. Då har S&P gått ner med 11 procent, vilket inte hänt sedan augusti 2011, när Greklandskrisen skapade ett ras i S&P på 14 procent.              

Kvartalet dystert

Under det senaste kvartalet har därtill turbulensen skapat ett kursfall på avskräckande 20 procent. Senast ett lika kraftigt fall inträffade var under finanskraschen 2008, då på hela 41 procent. Dessförinnan nåddes en kvartalsnedgång på 27 procent sommaren 2002, liksom ett fall på 22 procent efter terrordåden den 11 september 2001. Nedgången det senaste kvartalet är alltså fullt jämförbar med de kraftigaste kvartalsnedgångarna de senaste 20 åren.     

Tekniska indikatorer positiva

Även om vi granskar kursutvecklingen ur ett tekniskt perspektiv, blir slutsatsen positiv. Dagsvärdet på S&P ligger nu 13 procent under genomsnittet för de senaste 200 dagarna. På denna nivå vände börsen efter Greklandskrisen år 2011, liksom vid börskraschen 1998. Jämför vi därtill med ett ännu längre genomsnitt, för 800 dagar, blir slutsatsen att dagens kursnivå också ligger nära de bottnar som inträffade både 2011 och i samband med Kinaraset år 2016. Det ger stöd för att det nuvarande fallet kan vara nära sin lägsta punkt. Många placerare börjar nu bli sugna på att köpa "billigt".

Värderingen allt lägre

I takt med kursfallet har även börsens värdering gått ner maraknt. Granskar vi p/e-talet för S&P index kan konstateras att den normala värderingen de senaste trettio åren legat kring ett p/e på 17, räknat på historisk vinst. Från 2014 låg emellertid värderingen klart över, men efter kursfallen har värderingen landat tydligt under p/e 17. Likadant om vi granskar p/e-talet på prognostiserad vinst. I en god konjunktur ligger värderingen normalt kring 15 gånger vinsten, men låg längre upp mot 18-19. Nu har p/e-talet gått ner till ungefär 13 och är troligen på väg mot värderingsintervallets nedre gräns, kring 12. På den nivån har kursfall tidigare bromsat upp, exempelvis 2010-2012.  

I balans med obligationsräntan

En tredje test på börsvärderingen är att jämföra vinstavkastningen (bolagsvinsterna i procent av börsvärdet) med den tioåriga obligationsräntan. Dagens vinstavkastning på ligger på 7 procent och motsvarar obligationsräntan ökad med 4 procentenheter. Den nivån har historiskt varit en bra balanspunkt, exempelvis 2013-2015. Totalt sett tyder alltså värderingsparametrarna på att S&P index nu är ganska lågt värderad.    

Och slutsatsen..?

Slutsatsen blir att värderingen är relativt låg samtidigt som tekniska indikatorer visar att botten borde vara nära. Samtidigt är börsfallet, som sådant, kanske den viktigaste potentialen för en vändning. Det påverkar nämligen USA:s president. Vi får gå tillbaka till president Bush den yngre, för att hitta en lika tydlig koppling, som idag mellan politiska beslut och utvecklingen på börsen. Hösten 2002 var det kriget mot Irak som sänkte börserna. Idag är det handelskriget med Kina som är den viktigaste kurspressaren. Potentialen är att presidenten tidigare visat sig känslig för börsens utveckling. Följ därför Donald Trump när han twittrar. Den dag börsfallet skrämt upp honom att skicka signaler om en lösning på handelskriget med Kina, då är det dags att börja köpa. När? Troligen redan i januari.            

För grafik se bifogad PDF   

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.