Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-27

Analys: Bottenkänning

wysiwyg_image

Gårdagens uppgång på Wall Street var en av de kraftigaste de senaste trettio åren. Det tyder på att botten kan vara nådd.

En uppgång på 5 procent tillhör inte vanligheterna, framförallt inte i S&P index. Går vi tillbaka i tiden kommer vi till mars 2009 när det hände senast. Då var visserligen uppgången hela 7 procent och satte punkt för det vi normalt kallar för "finanskraschen". Det visar dock att så kraftiga uppgångar bara uppstår vid unika tillfällen. Går vi ytterligare tillbaka i tiden hamnar vi på IT-kraschen, liksom på "förkraschen" 1998. Dessförinnan får vi gå ända tillbaka till efterdyningarna av den "svarta måndagen" i oktober 1987 för att hitta en dagsuppgång på minst fem procent.

Bottensignal

Gårdagens uppgång är därför en mycket välkommen signal. Det tyder på att det senaste kvartalets accelererande nedgång nu är på väg in i slutfasen. Hittills har nämligen risken att gå miste om en bra affär i nedgången inte varit särskitl stor, men nu vet placerarna att det kan betraktas som ganska farligt att sälja i kraftiga utförslöpor. Det gör normalt att en viss försiktighet uppstår, även hos de mer panikslagna. Som framhållit i tidigare artiklar här på Analysguiden är också värderingen av S&P index nu relativt låg. Det p/e-tal kring 13 som vi registrerar är något under mitten i det intervall på 12-15, som omfamnad de flesta börsperioder de senaste trettio åren.

Presidenten avgör

Det är dock fortfarande den amerikanska presidenten som avgör utvecklingen. Placerarna följer hans minst uttalande. Gårdagens uppgång kan sättas i samband med att han nu inte verkar vara på väg att sparka FED-chefen Powell. Det var annars ett ihärdigt rykte under helgen. Det finns definitivt även anledning att fortsätta hålla fokus på handelskriget mellan USA och Kina. Detta är den underliggande motorn till börsturbulensen under det senaste kvartalet. Dessvärre kom dock läckor från den amerikanska administationen under helgen, som inte tyder på någon snar lösning. Håll dock kollen på presidenten. Det har visat sig att administrationen inte vetat vad som rört sig i presidentens huvud. Vad som rör sig där landar nämligen först på Twitter.

Tekniskt mönster

Om detta är botten på nedgången följer det ofta mönstret av ett dåligt skrivet dubbel-v. Då skall det gå upp under några dagar, därefter en utplaning och sedan en viss nedgång under några dagar. Det är då viktigt att nedgången som följer inte landar på lägre nivåer än bottennivån från julafton. Går nedgången förbi denna nivå är det tyvärr en indikation på att vi skall ner ytterligare, för då finns det fortfarande mer rädda säljare än modiga köpare på arenan. Det tråkiga med detta scenario är att det inte finns så mycket att stödja sig på, förrän vi är ytterligare 20 procent ner. Det hände under finanskraschen och under den kombinerade kraschen med IT, terrordåden 2001 och Irakkrigert 2003. Ytterligare nedgång är dock inte mitt huvudscenario. Det är faktiskt att botten nu är nådd.  

För grafik, se PDF

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.