Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-29

Analys Consilium: Förbättringen håller i sig

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Consilium fortsätter att rapportera en god orderingång, hittills i år 15 procent bättre än 2018. Resultatutfallet var i linje med första kvartalet 2019. Vi justerar marginellt upp vår intäkts- och rörelse-resultatprognos för helåret 2019. Vi sänker riktkursen till 65 kronor (tidigare 74 kronor) för att spegla risken för en sämre konjunktur.

Consilium säljer egenutvecklade och inköpta produkter samt system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety samt Safety Engineering, där det förstnämnda står för 95 procent av omsättningen. Verksamheten är nischad mot högkvalitetssegmentet av marknaden med mottot ”When Safety matters”. Försäljningen är global med tyngdpunkt på två regioner; Europa och Asien, med Amerika som det tredje största området. Vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord.  En positiv signal är att nybeställningar av handelsfartyg har ökat något hittills unde 2019. Förutom till fartyg levererar bolaget till tåg, tunnelbana, offshoreriggar, solkraftverk, u-båtar med mera. Bolaget  fokuserar på säkerhetsprodukter, medan övriga produkt-områden med en årsomsättning på cirka 250 miljoner kronor håller på att fasas ut.

Koncernens rörelsresultat på 42 miljoner kronor i kvartal 2/2019 var för tredje gången bättre än motsvarande kvartal förra året (36 miljoner kronor kvartal 2/2018). Men verksamheter under avveckling förlorade 30 miljoner kronor under första halvåret 2019. Orderingången för januari-juli 2019 översteg fjolårets nivå med 15 procent.

Motiverat värde

Vi höjer vår intäktsprognos för helåret 2019 med 1 procent men lämnar intäktsprognosen för 2020 oförändrad. Vi höjer vår rörelseresultatprognos med 5 miljoner kronor år 2019 och 1 miljon kronor 2020. Vårt DCF-värde för aktien minskar dock till 65 kronor (tidigare 74 kronor). Det beror på att vi tar ned vårt långsiktiga rörlesemarginalantagande från 9,7 procent till 8,5 procent år 2022.  Syftet med detta är att spegla den konjunkturavmattning som vi börjar se nu.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.