Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-19

Analys Coor: Lysande tillväxt under kvartalet

Detta är en betald analys på uppdrag av Coor Service Management Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Under det andra kvartalet fortsatte den organiska tillväxten att vara stark. Tillsammans med effekten från förvärv och valuta ökade nettoomsättningen under kvartalet med hela 25 procent. Resultatet blev bättre än vad vi förväntat oss, främst drivet av en överraskande bra organisk tillväxt, men även av bättre marginaler, främst i Danmark.

Den starka organiska tillväxten på elva procent för koncernen, var det andra kvartalet i rad med en organisk tillväxt på minst tio procent. I motsats till första kvartalet, då Finland stack ut postivt, var det nu Danmarks tur att överraska. Den organiska tillväxten blev hela 22 procent, men även Norge och Finland uppvisar stark organisk tillväxt, med 14 respektive 13 procent.

Förvärv adderar

Den totala försäljningstillväxten på 25 procent under kvartalet kommer till lika delar från den elvaprocentiga organiska tillväxten, men även från en förvärvad tillväxt på 11 procent. Resterande kommer från enn positiv valutapåverkan. Därmed överträffades vår förväntan på drygt 19 procents tillväxt under kvartalet.

Nya ordrar förklarar

Den starka organiska tillväxten grundas främst i de många nya ordrar som vanns under 2017, men även, som i fallet med Danmark, ytterligare små och medelstora kontrakt, samt höga rörliga volymer. Under det andra kvartalet har det visat sig inte vara fullt lika negativt utfall, som kunde befaras. De höga rörliga volymerna har bidragit till hög lönsamhet, vilket kompenserat utvecklingen under kvartalet. Marginalutvecklingen under kvartalet är imponerande, givet alla nya kontrakt och förvärv. Den kom in på 5,8 procent och bolaget slog därmed vår prognos på 5,4 procent.

Ökad skuldsättning

Utvecklingen av kassaflödet påverkades positivt av faktorer, som kalendereffekter och säsongsvariationer. Detta har dock motverkats av en tillfällig uppbyggnad av rörelsekapital från, dels förvärvade bolag, dels från större rörliga volymer i flera länder.  Skuldsättningen har som förväntat ökat på grund av de förvärv som genomförts, liksom av det temporärt negativa kassaflödet under kvartalet. Skuld­sättningsgraden på 2,7x är en uppgång från 2,2x vid utgången av första kvartalet, men är fortfarande under målet om 3,0x. Den bör komma att sjunka under resten av året.

Motiverat värde

Vi har justerat upp vår omsättningsprognos ytterligare, baserat på en stark under­liggande utveckling. Vi har samtidigt även justerat våra förväntningar något avseende marginalerna för nästkommande kvartal. Vårt motiverade kassaflödesvärde förändras med dessa justeringar till 80,10 kronor per aktie, från tidigare 76,80 kronor. Vi sänker dock rekommendationen till ÖKA med en höjd riktkurs 80 (77) kronor. Sänkningen är främst en följd av en stark kursutveckling sedan vår tidigare rapport.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.