Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-16

Analys GHP Specialty Care: Bra tillväxt, politiska moln

Detta är en betald analys på uppdrag av GHP Specialty Care utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

GHP levererade hög tillväxt även under 2 kv. Beskattningen av sjukvårdsförsäkringar skapar viss osäkerhet. Ledande positioner inom specialistvård, nya avtal och ökad kapacitet ger dock gott hopp att GHP kan manövrera genom politiska motvindar.  

GHP växte med femton procent under det senaste kvartalet, drivet av hög efterfrågan vid de största nordiska klinikerna kombinerat med en positiv kalendereffekt. Omsättning och resultat kom in helt i linje med våra förväntningar efter att de två tidigare rapporterna gett starka besked att bolaget vänt en tidvis svag produktivitet under 2017.

Vi höjer våra prognoser något för 2018. Det mot bakgrund av en starkare trend i omsättning per anställd än väntat. Ett nytt viktigt avtal med Trygg Hansa kommer att lyfta det nya segmentet Vårdsamverkan och en säsongsmässigt bättre period för den internationella verksamheten bidrar också till tillförsikt inför andra halvåret. Efter periodens slut infördes förmånsbeskattning av sjukvårdsförsäkringar efter att alliansen något överraskande släppt igenom förslaget. Det riskerar att slå mot en för GHP viktig kundgrupp, och även om exemplet Danmark talar för en begränsad effekt, har vi i gengäld blivit något mer försiktiga inför 2019 då visibiliteten minskat. Ett regeringsskifte skulle i sammanhanget kunna gynna GHP då alliansen uppgett att man vill riva upp beslutet.

Trots viss ökad osäkerhet höjer vi sammantaget det motiverade värdet i basscenariot något till 11,9 kronor (11,6) med ett lägre avkastningskrav. Budet på Capio förra veckan ger bränsle åt spekulationer om strukturaffärer i sektorn. GHP har en stark postion inom sina nischer men är en liten spelare på den svenska vårdmarknaden totalt och är ett naturligt uppköpsobjekt. Detta tillsammans med en bra fundamental utveckling bör ge stöd åt kursen framöver.

 

Författare Niklas Elmhammer

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.