Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-06

Analys Hanza: "Kontraktstillverkare med lysande framtidsutsikter"

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Underliggande lönsamheten imponerar

Andra kvartalet blev dramatiskt på grund av den globala covid-19pandemin. Hanzas diversifierade kundbas medförde dock att bolagets underliggande omsättning, exklusive förvärvade Ritter, bara backade med cirka 10 procent. I våra ögon var det ett styrketecken att bolaget under så extraordinära omständigheter, och dessutom med begränsat utnyttjande av statliga stödåtgärder, ändå levererade en underliggande rörelsemarginal (ebita exkl. engångsposter) på 2,7 procent (4,0) under andra kvartalet. Engångsposterna för omstrukturering i Sverige, Estland och Tyskland som belastade kvartalet väntas ge positiva effekter på lönsamheten från fjärde kvartalet. 

Långsiktiga utsikterna förbättrade

I halvårsrapporten talar vd Erik Stenfors om att antalet kunddialoger i spåren av pandemin ”ökat markant”. Det indikerar att Hanza går en mycket intressant framtid till mötes och att bolaget redan nästa år lär se ett ökat flöde av nya affärer. När konjunkturläget förbättras lär Hanzas lönsamhet stärkas med stöd av (1) normaliserade volymer, (2) genomförda omstruktureringar som biter samt (3) troliga nya affärer som lyfter kapacitetsutnyttjandet. Vi står fast vid att Hanzas justerade ebita-marginal sannolikt rör sig mot 5 procent redan 2021– 2022. Den underliggande trenden pekar tydligt i den riktningen. 

Höjer prognos och riktkurs

I spåren av Hanzas under omständigheterna starka andra kvartal framstår våra tidigare prognoser för 2020 som för konservativa. Vi justerar upp det justerade ebita-resultatet till 65 Mkr (55), men osäkerheten är stor givet pandemin. Prognoserna för 2021 och 2022 lämnar vi oförändrade, men vi ser klar potential till uppjusteringar om Hanzas ökade kunddialoger på allvar börjar leda till nya affärer. Trots att Hanzas unika strategi med komplett regional tillverkning ger bolaget bättre lönsamhetsförutsättningar handlas bolaget med en stor rabatt mot andra kontraktstillverkare. Vår bild är att denna över tid kommer att försvinna i takt med att Hanzas lönsamhet lyfter. I det läget finns en signifikant uppsida i aktien som har potential att fördubblas på två-tre års sikt. Mer kortsiktigt justerar vi upp vår riktkurs till 17 kronor (16) mot bakgrund av Hanzas lägre nettoskuldsättning. 
 

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.