Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-24

Analys: Hur mår Tyskland?

wysiwyg_image

Tyskland är Europas solklara lokomotiv. Det får inte tappa farten. Ändå finns det indikatorer som tyder på att det är på väg att hända.

I förra veckan kom inköpschefernas index från Tyskland. Det gick ner från 55,9 till 53,7 (se PDF). Visserligen är värdet över 50, vilket är gränsen för fortsatt tillväxt, men nedgången var ovanligt kraftfull. Om vi därtill lägger, att samma index gått ner åtta av nio månader i rad, börjar bilden bli bekymmersam.

IFO följer med

Ett annat viktigt tyskt index är IFO. Det har funnits sedan början av 1990-talet och får större uppmärksamhet i Tyskland, än inköpschefernas index. IFO toppade i januari i år på värdet 108. Det var rekord. Aldrig tidigare har det legat så högt. Men ingen lycka varar för evigt, för sedan dess har indexet gått ner med 3 procent (se PDF). Nivån är visserligen fortfarande nästan rekordhög, men det är trots allt en nedgång.

Industriproduktionen dalar

Granskar vi industriproduktionen, kan konstateras att den följer med de övriga parametrarna ner.  I början av året låg tillväxten i årstakt på hela sex procent, vilket är mycket starkt. Den senaste mätningen i juli visade emellertid att tillväxten dalat till 2 procent (se PDF). Det är fortfarande ett godkänt värde och motsvarar ungefär det långsiktiga tyska genomsnittet, men trots allt en tydlig nedgång.

Detaljhandeln sackar

Även om vi granskar den tyska detaljhandeln kan vi se samma mänster. Här har tillväxten varit på väg sedan förra sommaren, då den toppade på mycet goda 4 procent i årstakt. Nu är den ungefär 1 procent (se PDF), vilket inte räcker till för en godkänd inhemsk utveckling. Likadant för den viktiga bilförsäljningen. Där toppade försäljningstillväxten för två år sedan på 7 procent, men har nu varit nere och vänt på 2 procent. Här syns dock en ljuspunkt, för de senaste två månaderna har tillväxten ökat till 5 procent (se PDF). Detta kan faktiskt vara en indikator på att dämpningen är på väg att lätta. 

Och slutsatsen..?

Tysk ekonomi fick en väldigt fin utveckling fram till mitten av 2017. Därefter har utvecklingen mattats. Orsakerna kan vara att uppgången blev så kraftig, att tyskarna helt enkelt behövde en paus. Den kan emellertid också hänga samman med den amerikanske presidentens hot om ökade handelstullar, inte minst på bilar, som är ryggraden i tysk ekonomi. Om det senare blir fallet, då kan det finnas anledning att befara en nedgång i både tysk och europeisk ekonomi. Då finns det anledning att fundera på om andelen tunga exportaktier inte har för stor del av aktieportföljen.

För grafik av trender, se bifogad PDF

 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.