Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-26

Analys KOD: "Stor potential när avfallsbranschen digitaliseras"

Detta är en betald analys på uppdrag av Kollect on Demand Holding utförd av Analysguiden
wysiwyg_image

Förvärv stärker närvaron inom lönsamma BIGbins

I slutet av augusti meddelade Kollect on Demand att de genomför ett förvärv av ett irländskt bolag aktivt inom avfallskompaktor-sektorn. Bolaget förvärvas för cirka 5 miljoner kronor och förväntas bidra med en årlig omsättning på cirka 3,5 miljoner kronor och ett rörelseresultat om cirka 1,4 miljoner kronor. Genom detta förvärv så stärker bolaget sin närvaro inom det lönsamma BIGbin-området där man sett stark tillväxt hittills. Förvärvet innebär att Kollect får tillgång till 12 ytterligare platser att placera BIGbin-enheter på samt 23 nya enheter. Avtalet med Circle K bäddar för stark tillväxt inom detta segment kommande perioder.

Tillväxt sker stad för stad

Bolagets tillväxtstrategi är inriktad på att växa på en stad för stadbasis, där Storbritannien är första område utöver Irland där bolaget etablerat sig. Kriterierna för etablering är en fungerade avfallsinfrastrukur, att merparten av avfallskategorierna är privatiserade samt att staden har minst 100 000 invånare. Lanseringen i Manchester blev något hämmad av Covid-19 pandemin, men bolaget uppger att verksamheten är igång igen nu och potentialen är stor. Hela 75 städer bedömer företaget uppnår deras krav för etablering och merparten av brittiska sopoperatörer är mindre aktörer, vilket gynnar Kollects affärsmodell.

Digital närvaro skapar vallgravar

Bolagets starka digitala närvaro och kraftiga satsningar på bland annat sökordsoptimering är ett effektivt sätt att höja barriärerna för konkurrenter på en marknad som i stort ännu inte digitaliserats. I takt med att bolaget når en ännu större marknadsandel kommer rimligtvis denna strategi innebära minskade kundanskaffningskostnader, ökande marginaler och skalfördelar.

Stor långsiktig potential

Genom att diskontera värdet av förväntade kassaflöden kommande åren finner vi ett motiverat värde i aktien idag på mellan 11,4 och 14,2 kronor. Givet kommande års prognoser värderas bolaget idag till attraktiva multiplar och god tillväxt är möjlig. Framgången är dock på inget sätt given och betydande risker existerar då bolaget är ett utpräglat tillväxtbolag som ännu inte är lönsamt. Vi ser dock sammantaget potential i Kollect som en entreprenörsdriven startup som verkar för att digitalisera en miljardmarknad. En framgångsrik expansion utanför Irland samt fortsatt ökande marknadsandelar på Irland kommande kvartal bäddar för att större uppvärderingar finns på horisonten.

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.