Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-19

Analys: Köpvärda storbolag

wysiwyg_image

Efter de senaste månadernas svaga kursutveckling är det stora skillnader i börsbolagens värdering. Många bolag är lågt värderade. Det ger köpsug.   

Den vanligaste urvalstekniken vid aktievärdering är att jämföra börsvärdet med bolagets vinstutveckling, populärt kallat p/e-tal. Ett högt p/e-tal kallas ofta för en dyr aktie, men skall egentligen tolkas som att det är en aktie med höga inbyggda förväntningar. Ett lågt p/e-tal indikerar det omvända. I bifogad PDF har vinst- och kursutveckling för 38 storbolag tagits fram. Populationen motsvarar merparten av Stockholmsbörsens värde. I hälften av bolagen ligger värderingen över en historisk normalnivå, i övriga bolag är värderingen normal eller låg. För den riskvillige börjar det därför finnas köpmöjligheter.          

Hitta bolaget egen nivå

Bolagets vinstnivå har analyserats med hjälp av kvartalsrapporterna. Tidsperioden är 2004-2018. Vinsten är mätt på sista raden i resultaträkningen, alltså inklusive temporära störningsposter, som omstruktureringar och nedskrivningar. Trenden visar därmed den osminkade verkligheten, till skillnad från prognoser, som regelmässigt är justerade, därtill med stora belopp. I genomsnitt utgör störningsposterna 15 procent av ett redovisat årsresultat. Det är till största delen omstruktureringskostnader och nedskrivningar.   

Stabila bolag

Nästan alla bolags osminkade vinstutveckling uppvisar därför en tydlig ”taggighet”, men det finns undantag. De mest stabila bolagen är ABB, Atlas Copco, Axfood, H&M (även om trenden är svag), Hexagon och SHB. Även Securitas, Swedbank och Swedish Match har god stabilitet, men inte i början av perioden.  Därtill är Boliden intressant. De uppvisar mycket stora svängningar i årsresultatet, men en betydande jämnhet över kvartalen. Därför känns Boliden mer stabilt än vad vinstfluktuationerna egentligen förmedlar. Det är konjunkturen som styr, inte företagsledningens justeringar av redovisningen. 

Omstruktureringar förklarar

Assa Abloy är ett motsatt exempel. De har en stabil underliggande trend, men på grund av kontinuerliga omstruktureringar och nedskrivningar får de ändå en betydande taggighet i det redovisade resultatet. Därför känns Assas resultat svårare att prognostisera än Bolidens. Detsamma gäller Electrolux, Husqvarna, SKF, Stora Enso, Volvo och de fyra byggbolagen. Omstruktureringar och nedskrivningar skapar osäkerhet kring vinstkvaliteten och därför blir det svårt att prognostisera. Det drar ner värderingen.

Långsiktigt svagt

Även den långsiktiga trenden är i många bolag svår att få grepp om. Nokia är det tydligaste exemplet. De har redovisat ungefär ett ackumulerat nollresultat sedan 2009. Dessutom är svängningarna gigantiska. Ericsson är, i jämförelse, ett under av stabilitet. I Ericsson är det i huvudsak de två senaste åren som gått åt pipan. Även Astra Zeneca är ett sorgligt exempel. Den uthålliga vinstnivån ligger idag ungefär på en fjärdedel av nivån fram till 2011. En stor del beror på omstruktureringskostnader, men till skillnad från Nokia har Astra Zeneca ändå positiva resultat när det går som sämst. Stora Enso och SSAB är ytterligare två företag med en mycket svag långsiktig vinsttrend, där emellertid de senaste tre åren inneburit en förbättring. 

Lågvärderade bolag

Det finns många bolag där dagens värdering ligger under det historiska snittet. Tydliga exempel är Boliden, Electrolux, H&M, Hexagon, Holmen, JM, Oriflame, Peab, Sandvik, SEB, SKF, Stora Enso, Trelleborg och Volvo. I de flesta av de här bolagen ligger emellertid också den aktuella vinsten på historiska toppnivåer, varför undervärderingen mer är en signal om att placerarna tror att vinsten skall vända ner, än en självklar köpsignal.

Uthållig vinstnivå

Om vi därför försöker räkna fram bolagens uthålliga vinstnivå, får vi en lite annorlunda bild. Beräkningen av ”uthållig” är då baserad på trenden under de senaste 17 kvartalen. Boliden och Hexagon framstår då fortfarande som högt värderade, medan Stora Enso och Volvo blir mer normalvärderade. Övriga bolag i köpvärda gruppen skulle dock kunna betraktas som lågt värderade, även om den uthålliga vinstnivån tas med i bilden. 

Bottenfiske

Vaskar jag ytterligare i den grupp som är lågt värderad får jag fram tre bolag för den som gillar ”bottenfiske”, alltså köp i bolag med urkass kursutveckling det senaste året. Byggbolaget JM är ett av dem. Förväntningarna är mycket lågt ställda, vilket är förklarligt med tanke på nedgången i byggandet av bostadsrätter, JM:s huvudprodukt. Emellertid är aktien lågt värderad, även jämfört med den långsiktiga vinsttrenden. Om bostadsbyggandet visar tecken på att bromsa upp, blir JM en vinnare. Däremot är aktien mycket riskfylld om byggandet fortsätter rasa.   

Kursras ger möjlighet

Oriflame är en annan kraschad aktie. Kosmetika i Ryssland och Östeuropa har uppenbarligen inte varit populärt under 2018. Luften har helt gått ur aktien och skapat en mycket låg långsiktig värdering. I samma utbombade grupp hamnar även SKF. Här är det dock de senaste två månadernas kursras, som skapat en markant undervärdering. Det gäller även ett flertal andra konjunkturkänsliga industribolag, men undervärderingen är störst i SKF. En varning är dock befogad. Att idka bottenfiske är långsiktigt. På kort sikt har ofta marknaden rätt och aktien riskerar mycket väl att fortsätta ner. Det krävs ofta två positiva kvartalsrapporter i rad, för att fisket skall betala sig. Det gäller följaktligen att ha tålamod eller vänta tills en av de där kvartalsrapporterna indikerar att botten är nådd.  

Börsen i balans

Den som går igenom de 38 bolagen slås dock av att det är ungefär lika många bolag som värderas över sina långsiktiga genomsnitt, som under. Det tyder på att börsen är i balans. I turbulenta tider är dock inte ”balans” ett robust säkerhetsnät, utan det skall vara ”rabatt”. Balans är dock bättre än ”högt”, som varit den ständiga slutsatsen i mina analyser de senaste två åren. Möjligen börjar det därför bli dags att krypa fram under stenen och våga ta risken på aktiemarknaden igen.    

För grafik se bifogad PDF   

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.