Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-22

Oron för bostadspriserna tillbaka

wysiwyg_image

Efter en återhämtning på bomarknaden tidigare under året, har senhösten åter blivit en dyster läsning. Varför?   

Fram till oktober såg bostadsmarknaden ganska pigg ut efter råsopen förra hösten. Priserna hade vandrat uppåt under ett halvår och även SEB:s boprisindikator hade piggnat till. Fram till september återtog SEB-indikatorn hälften av fallet från hösten 2017, men de tre senaste månaderna har indikatorn fallit tillbaka igen. Plötsligt är nästan hela årets återhämtning bortsopad.  

Prisfall i november

Går vi över till priserna har de utvecklats ungefär som SEB-indikatorn. Årstakten har sakta krupit upp från minus 10 procent i början av året och ligger nu på noll. I ett årsperspektiv är alltså priserna oförändrade, vilket inte framstår som särskilt oroväckande. Studerar vi däremot prisutvecklingen månad för månad, blir bilden annorlunda. Säsongsmässigt är priserna på våren starkare än under hösten. Från april var dessutom månadsutvecklingen bättre än normalt. I oktober och november har de däremot vikt av neråt, i november därtill mer än normalt.        

Bostadsrätterna mer pressade

Granskar vi prisutvecklingen för bostadsrätter i Stockholm visar de ungefär samma säsongsmönster, med en stark början på året, men med svag avslutning. Prisutvecklingen är dock mer volatil, vilket även avspeglar sig under hösten. Bostadsrätterna har fallit i accelererande takt under oktober och november, vilket resulterade i ett fall på hela 1,3 procent under november, dubbelt mot normalt.            

Oro för räntan

Det finns två faktorer som kan förklara den accelererande svagheten. Den svaga aktiemarknaden är en. Trots att fallet hittills inte är dramatiskt med historiska mått mätt, har det kommit mycket överraskande. Det stör den känsliga mekanism som den högbelånade bostadsmarknaden utvecklats till. Den andra faktorn är en tilltagande ränteoro. Under hösten har Riksbanken varit mycket tydlig med att perioden med extremt låga räntor går mot sitt slut. Eftersom kursändringen sker bara ett halvår efter Finansinspektionens senaste amorteringskrav, är det troligt att många köpare stannar upp och tar sig en funderare på om en ny bostad verkligen är nödvändig.

Byggande kraschar

Det skall inte heller uteslutas att de förnyade krisrapporterna från bostadsbyggandet är en tredje faktor. Raset i byggande är mycket kraftigt, kring 30-40 procent i årstakt. Det sker dock från rekordnivåer, varför mängden färdigställda bostäder fortfarande ligger på en mycket hög nivå. Även det pressar marknaden. Färdigställandet kommer därtill stötvis, vilket ger ett stort utbud inom avgränsade geografiska områden. Därför tvingas ofta byggarna rabattera för att få bostäderna sålda. 

Och slutsatsen…?

När Riksbanken nu skridit till verket och verkligen höjt räntan, är det svårt att tro på en starkare bomarknad. Visserligen är det ingen som går i konkurs till följd av 0,25 procent högre ränta, men dessvärre kan ingen vara säker på att höjningarna stannar här. Eftersom det är första gången på sju år som räntan höjs, är det troligt att bostadsköparna avvaktar något för att se riktningen. Att börsoron dessutom är ihärdig gör inte prognoserna för bostadspriserna bättre.         

För grafik se bifogad PDF   

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.