Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-08-15

Analys: Skräcken växer

wysiwyg_image

Gårdagens kursfall kvalar in i en väldigt tråkig klubb. Dessutom var mönstret under dagen oroväckande.

Med ett fall på nästan 3 procent i S&P-index kvalade gårdagen in i en exklusiv klubb - enprocentsklubben. Tre procents kursfall i S&P är nämligen väldigt ovanligt. Under bara en procent av alla börsdagar de senaste tio åren har en dagsförändring varit lika negativ. Det understryker den skräck som placerarna just nu känner, liksom den riskfyllda fas som världens börser är inne i just nu.   

Bra avkastning

Från toppen i juli stannar emellertid nedgången på 6 procent, vilket är vardagsmat under en tvåveckorsperiod. Det är bara de absolut bästa börsperioderna som är förskonade för den typen av depparperioder, annars är det ganska vanligt. Även avkastningen från början av året i S&P är väldigt bra, hela 14 procent. Därtill kommer utdelningar på ett par procent. Därför borde de flesta placerare idag fortfarande vara ganska nöjda. Det är bra.  

Farlig nivå

Negativt är däremot att dagens kurs nu gått under toppen från den 3 oktober förra året. Efter den gick S&P ner med hela 20 procent, vilket är väldigt mycket för att vara USA. De flesta minns säkert att detta var startpunkten för den stora osäkerheten kring Donald Trumps handelskrig mot Kina. Att vi nu gått under den nivån är därför en säljssignal för många.

Och slutsatsen..?

Tyvärr negativ. Gårdagens kursnedgång var kraftig och nedgången avslutade börsdagen på sin lägsta nivå, vilket är en traditionell kortsiktig varningssignal. Som beskrivits i en tidigare analys är dessutom S&P historiskt högt värderad, samtidigt som statistiken från USA och Kina visar att båda nationerna dras med ned. Det är obehagligt. Å andra sidan kan USA:s president vakna upp imorgon och twittra positiva omdömen om sin kinesiska motsvarighet och plötsligt har alla tjänat en förskräcklig massa procent på kort tid. Frågan är - kommer han göra det?   

wysiwyg_image

Från årsskiftet är uppgången 14 procent

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.