Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-01

Analys: Smittspridningen ökar - Sverige mot trenden

wysiwyg_image

Den dåliga nyheten är att smittspridningen ökar i nästan alla länder i Europa. Den goda är att det inte behöver få avgörande effekt på ekonomin, även om en del politiker är alldeles för snabba med att stänga ner delar av sina länder.  

I början av juni hade Europa en smittspridningstakt per dag motsvarande drygt 6000 smittade. Kärnländerna, de länder som direkt stängde ner sina ekonomier i mitten på mars, låg på drygt 2000 smittade. Vid den här tidpunkten hade många länder öppnat upp och medborgarna fick röra sig fritt. Optimismen var stor, liksom försiktigheten. Coronaviruset var besegrat och så skulle det förbli, till varje pris.

På väg upp

Men så blev det inte, för ett virus kan inte utrotas, bara uttröttas. Efter en kort hoppfull period i Europa då smittspridningen föll till drygt 5000 per dag, började uppgången i mitten på juli. Nu är den uppe i 10.000 per dag. Mönstret är procentuellt sett än mer dramatiskt i kärnländerna, där ökningen trefaldigats från 2000 smittade per dag, till 6000. Det tog alltså två månader att ersätta försiktighet med ”Ähh, va’ f-n, nu kör vi…”.

Britterna speciella

Storbritannien är ett särfall. De har legat efter hela tiden och var det sista av de stora länderna att stänga ner. Följaktligen hade britterna en fallande trend från början av juni, från drygt 2000 smittade per dag, till drygt 500 en månad senare. Det gjorde britterna kaxiga. Därför utfärdade de karantänsbestämmelser för dem som varit i Portugal, eftersom regeringen tyckte att Portugal hade för hög smittspridning (drygt 300 smittade per dag). Där försvann en årlig brittisk turistström på 2 miljoner personer och portugiserna blev följaktligen förbannade.

Svarta listan

Sverige stod redan från början på britternas svarta lista (500 smittade per dag), medan britterna för några dagar sedan också förfärat spanjorerna genom att helt överraskande införa karantänsbestämmelser för britter som varit i landet. Där försvann större delen av en årlig turistström på 18 miljoner personer och spanjorerna blev följaktligen också förbannade över detta dolda handelshinder. 

Se upp!

Men britterna får se upp! Deras egen smittspridning de senaste två veckorna har ökat från drygt 500 per dag till nästan 800. Mönstret känns igen från de många andra länder och gissningsvis kommer britterna att nå 1000 smittade per dag inom en vecka. Landet uppvisar nämligen precis samma mönster som många andra, exempelvis Spanien. Lokala smittspridningar sägs vara problemet, som hanteras med lokala ”lock-downs” och andra ”tuffa” åtgärder. Manchester är nu det största problemet, på samma sätt som Barcelona är det i Spanien. 

Samma mönster

Alla länder som stängt ner uppvisar samma mönster. När medborgarna får röra sig fritt ökar smittspridningen efter ungefär en månad. Den inledande perioden domineras av försiktighet, men sedan återgår livet till det normala, vilket även gäller smittspridningen. Känns det igen? Har vi hört det upprepas av de svenska virusexperterna under ett halvår? Precis. Aldrig tidigare har väl en liten grupp forskare blivit så hundraprocentigt sannspådda som de svenska virusexperterna. 

Inte ens Israel…

Mönstret är extremt tydligt i exempelvis Israel, som hyllades för sitt kraftfulla agerande i april. Israelerna stora krigsapparat ansågs vara en fördel. Lång värnplikt och effektfull övervakning av gränserna, samt vana vid kriser och mobilisering hyllades. Medborgarna var vana att lyda order. Som lägst, i slutet av maj, var smittspridningen nere i 10-15 personer per dag. Den senaste veckan låg den stabilt på drygt 1600. Så mycket för den militära drillningen.

Vinter i Australien

Japan, Taiwan, Vietnam, Island, Norge, Hongkong, Nya Zealand och Australien är andra hyllade länder. Samtliga har den senaste månaden fått ökad smittspridning. I Australien är det märkbart. I början av juni var den dagliga ökningen nere i en handfull smittade per dag. Nu ligger den på drygt 500 i en stabilt ökande trend. Det är området kring storstaden Melbourne som är epicentrum. Där är det vinter, men det är ingen som lyfter fram som förklaring. Däremot är det, även här, populärt att skylla på utländska gästarbetare. De bor trångt och har inte något socialt skyddsnät och går därför till jobbet, med eller utan coronavirus. Cashen måste hem, helt enkelt.

Panik i Hongkong

I flera av de hyllade länderna är smittspridningen hög i procent, men räknat i antal personer är den fortfarande marginell. Japan, Taiwan, Vietnam, Island, Norge och Nya Zealand är tydliga exempel. Hongkong har däremot spårat ur. Fram till i början på juni hade de knappt några smittade alls, men den senaste två veckorna har antalet smittade per dag legat på ungefär 150. Det är en total katastrof med myndigheternas ögon. Därför råder det panik i Hongkongs ledarskikt. 

Ett litet lustigt land

Det finns samtidigt ett litet lustigt land med alldeles egen trend. Det heter Sverige. Det här landet låg stabilt på 400-500 smittade per dag under större delen av våren. I början av juni ökades COVID-testningen markant. Då gick antalet smittade upp till över 1000 per dag under ett par veckor. Det var mer än i Storbritannien. Den senaste två veckorna har emellertid den dagliga ökningen gått ner till ungefär 200 personer, alltså tvärtemot den globala trenden. I sanning ett litet konstigt land.

Och slutsatsen..?

Viruset går inte att döda. Det kan bara tröttas ut, antingen genom att fler får influensan eller att ett vaccin plockas fram. I båda fallen jobbar tiden för mänskligheten. Vad som däremot jobbar emot, är visuellt handlingskraftiga politiker som är snabba att stänga ner delar av sina länder. Det är visserligen mindre illa än att stänga ner hela landet, men när landsdelarna innefattar flera miljoner människor, som i Spanien, Storbritannien, Kina, Australien, sydstaterna i USA, med flera, då är det väldigt dåligt ur ett konjunkturperspektiv. Det är konstigt att vissa politiker inte är mer försiktiga att använda denna nukleära strategi, med tanke på den förödelse den skapat under det andra kvartalet. 

 

wysiwyg_image

Sverige går tvärtemot trenden

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.