Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-01

Analys: Strålande vinster väntas

wysiwyg_image

Förväntningarna på rapporterna för det tredje kvartalet är högt uppdrivna. Analytikerna räknar med att bolagen slår vinstrekord.  

Summerar vi tredje kvartalets vinstprognoser, enligt analysföretaget SME, för ett femtiotal stora börsbolag blir utfallet en vinstuppgång på hela 20 procent. Det är i sådana fall tredje kvartalet i rad som börsbolagens vinster uppvisar en vinsttillväxt på denna höga nivå.

Störningsposter stör

Som vanligt påverkas jämförelsen av störningsposter i enskilda storbolag. Ericsson är ett sådant. Bolaget förväntas öka vinsten med hela 4,4 miljarder kronor, till stor del tack vare att stora omstruktureringskostnader och nedskrivningar faller bort. Det motsvarar halva börsgruppens vinstökning. Telia har också stora engångsposter tidigare år, som nu faller bort. Delvis därför ökar vinsten med hela 2,4 miljarder kronor. I andra änden hittar vi H&M, som redovisar ett vinstfall på en miljard kronor, med Husqvarna närmast före, på beräknade 0,5 miljarder. Exkluderar vi de tre bolagen med störst vinstökning respektive vinstminskning, ökar vinsten i kvarvarande bolag med 13 procent. Även det är en mycket bra siffra, även om den var hela 25 procent förra kvartalet. Det var dock extremt.    

Valutan får stor effekt

En god konjunktur är ett skäl till de goda vinsterna, inte minst i de exportorienterade bolagen. Höga utländska valutor en annan. Både dollar, euro och pund står ungefär 9-10 procent högre än förra året, räknat som kvartalsgenomsnitt. Delvis därför förväntas vinstökningen i verkstadsbolagen bli ungefär 30 procent, medan uppgången i basindustrin beräknas bli 26 procent. Däremot är analytikernas inställning till bankerna dämpad. Detta är börsens vinstmässigt största sektor, tillsammans med verkstadsbolagen, men här räknar analytikerna med att vinsterna är ungefär oförändrad. Bankerna har ju inte någon hjälp av vare sig uppåtgående internationell konjunktur eller stigande utländska valutor. Något större optimism finns i den plågade byggsektorn. Där förväntas en vinstuppgång på 7 procent, vilket är klart bättre än förra kvartalet.

Mediantillväxten visar bredd

Granskar vi slutligen bredden i uppgången, genom att mäta medianföretaget (mittföretaget) i gruppen, kan konstateras att detta förväntas öka vinsten med 13 procent.  Det är andra kvartalet i rad som medianvärdet visar tvåsiffrig tillväxt, vilket är mycket starkt. Slutligen kan vi konstatera att 80 procent av bolagen förväntas öka vinsten, vilket gör att detta kvartal kommer att bli det 22:a i rad, då fler bolag visar vinstökningar, jämfört med minskningar.

Och slutsatsen..?

Denna gång mycket enkel. Håller analytikernas prognoser går vi mot ett kanonkvartal. Då slår börsen alla tiders vinstrekord.    

För grafik, se bifogad PDF 

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.