Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-10

Analys Verisec: Mer tillväxt kräver kapital

Detta är en betald analys på uppdrag av Freja eID Group utförd av analysföretaget Carlsquare på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Verisecs rapport för det första kvartalet 2019 uppvisade kraftigt bättre omsättning och resultat än väntat. Tillväxten kommer att kräva mer kapital mot slutet av året vilket signalerar en positiv framtidssyn.

Verisec är ett bolag som jobbar med digital säkerhet och skapar lösningar för att göra system säkra och lättillgängliga. Bolaget tillhandahåller ett utbud av produkter inom sina två affärsområden: Digitala identiteter och Informationssäkerhet.

Tillväxten bättre än väntat

Tillväxten under det första kvartalet blev avsevärt högre än väntat med en omsättning på 28,8 miljoner kronor upp från 17,7 miljoner från samma kvartal året innan. Vi hade förväntat oss en marginell uppgång till 19 miljoner kronor, baserat på de tradionella produkterna. Vad vi erfar är fortfarande bidraget marginellt från Freja eID, där vi långsiktigt ser den största potentialen.

Resultatet bättre än väntat

Resultatet blev bättre än väntat främst beroende på ett högre bruttoresultat drivet av omsättningsökningen. Vi justerar upp våra omsättningsprognoser för kommande kvartal baserat på en positiv utveckling för de klassiska ID produkterna. Vi lämnar i stort sett våra antaganden för Freja eID oförändrade.

Kapitalbehov

Bolaget indikerar att det kommer uppstå ett kapitalbehov under det fjärde kvartalet i år. Vi hade inte räknat med detta men inte heller uteslutit det. Vi ser det som ett offensivt val som visar på att bolaget tror på en bra tillväxt både för de klassiska ID produkterna och Freja eID under slutet av året samt för 2020. Vi antar att kapital behovet ligger någonstans mellan 30 och 40 miljoner kronor. Med tanke på tillväxtförutsättningarna och en stabil grund borde kapitalanskaffningen inte vålla några problem. Det kan dessutom vara en möjlighet att skapa en större omsättning i aktien.

Avtal med partner

Bolaget har även annonserat ett avtal tecknats i samarbete med intergrationspartnern DevCode Group för integration av kunder utanför Sverige. Det påminner oss om de goda tillväxtmöjligheterna för Freja eID.

Motiverat värde

Vi justerar upp våra antaganden med ett motiverat pris per aktien i basscenariot på135 (140) kronor vilket i realiteten är en uppjustering. Det motiverade priset är dock justerat för en emission mot slutet av året där vi antar att bolaget emitterar 400 tusen aktier till en rabatt om 10% dvs 90 kronor i skrivande stund, vad emissionskursen blir beror självklart på vad aktien står i vid tillfället för emissionen. Detta bedöms inbringa cirka 34 miljoner kronor efter kostnader. Den starka tillväxten och bättre utsikter kompenserar till viss del emissionens utspädningseffekt.

Författare Mats Hyttinge

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.