Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-10-18

Analys: Detta bekymrar Volvo

wysiwyg_image

Egentligen är Volvos kvartalsrapport utmärkt. Det mesta stiger och är dessutom bättre än analytikernas prognoser. Det är framtiden som bekymrar.    

Vid en första anblick är Volvos rapport för det tredje kvartalet alldeles utmärkt. Resultatet före skatt stiger med drygt 4 procent och försäljningen ökar med 6. Det var dessutom 3 procent bättre än analytikernas prognoser enligt Infront SME. Det bör dock noteras att resultatet påverkas mycket positivt av valutaförändringarna. Drygt 10 procent av resultatet i kvartalet kommer den vägen.   

Rörelsen ångar på

Tar vi bort finansnettot och granskar själva rörelsen blir bilden lika positiv. Rörelseresultatet ökade 6 procent jämfört med förra året, vilket var 4 procent över analytikernas prognoser. Dessutom var rörelseresultatet i förhållande till försäljningen (marginalen) hela 11 procent, vilket var bättre än genomsnittsprognosen på 10,7. Nedbrutet på bolagets affärsområden kan konstateras att rörelseresultatet i Lastvagnar slog prognoserna med 6 procent, samtidigt som bussar slog prognoserna med 15 procent, medan Anläggningsmaskiner missade med 15 procent och båtmotorerna i Penta låg 24 procent under.      

Nu till det negativa

Plockar vi in den mer framåtblickande orderingången skiftar bilden i svart. Den halverades jämfört med förra året, vilket var 20 procent sämre än analytikernas prognoser. Lastbilarna i USA drabbades av en närmast chockartad nedgång på 80 procent, medan nedgången i Europa stannade på 20 procent. Emellertid ligger den amerikanska marknaden mycket högt, på drygt 500.000 enheter, vilket är aningen under det tidigare rekordet från toppen av finansbubblan. Även Europa ligger nästan på samma toppnivåer som från tiden kring finansbubblan.     

Låg värdering

Den svaga orderingången ger grogrund för en svag kursutveckling, men samtidigt är Volvo ganska lågt värderat. Ett normalt p/e-tal för Volvo ligger på ungefär 14, men på dagens toppvinst, nästan dubbelt mot den senaste toppen 2012, har placerarna tagit höjd för en svagare utveckling. Vinsten kan gå ner med 30-40 procent innan p/e 14 är nått. Dessvärre brukar ändå kursen reagera negativt på svaga trender, även om p/e-talen skvallrar om försiktiga placerare. Något kortsiktigt klipp är därför inte aktien, möjligen ett långsiktigt.    

wysiwyg_image

Volvos toppvinst är lågt värderad

Författare Peter Malmqvist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.