Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-01-22

Analysguiden:Lönsam läsning

wysiwyg_image

Uppdragsanalys: Det kan löna sig att följa Analysguidens uppdragsanalyser. Många gånger upptäcker analytikerna värden i bolagen som inte uppmärksammats av marknaden.

Analysguiden är bland annat experter på analys av fastighetsbolag, inte minst genom Jarl Securities analytiker Bertil Nilsson med 30 års erfarenhet av sektorn. Analysguidens uppdragsanalys omfattar drygt 60 börsbolag, som regelbundet granskas av analysteamets experter.

Analyser direkt i mobilen: Det kan löna sig att hålla kolla på Analysguidens nya eller uppdaterade uppdragsanalyser, genom till exempel Analysguidens nya tjänst som skickar ut en mobilnotis vid varje ny publicering.

Exklusiva analyser – direkt i din mobil. Tryck här. 

Ofta uppmärksammas värden i bolagen som inte noterats av marknaden. Många av bolagen är också kursvinnare.

Här är ett par exempel:

• När Fastator Fastator noterades på First North 2017 var deras affärsidé unik, att vara ett investmentbolag inom fastighetssektorn med närliggande verksamheter. Aktien handlades efter tag till en betydande substansrabatt. Analysguiden lyfte i en analys upp Fastators exponering mot offentliga fastigheter via det hälftenägda Offentliga Hus. I samband med vår uppdatering den 28 maj 2018 handlades Fastator-aktien fortfarande till låga 27,2 kronor. I analysen pekade vi på att det officiella substansvärdet var omkring 42 kronor per aktie, men att inräknat en stor annonserad värdeökning för Offentliga Hus fastigheter (vars rapportering vi också studerade) skulle substansvärdet i Fastators aktie öka till omkring 50 kronor per aktie. Analysen fick aktien att rusa.

Vi kunde tack vare vår branschkunskap vidimera att värdeökning på Samhällsfastigheter hade skett i andra bolag som exempelvis Hemfosa och SBB i Norden samt att det handlade om en fördröjning i Offentliga Hus (ett bolag som för övrigt ska börsnoteras under 2019). Kursen i Fastator steg mot skyn först efter detta, säger Bertil Nilsson.

Läs också: "Lyftet för Precise Biometrics dröjer till 2020"

wysiwyg_image

Bildtext: I en uppdragsanalys bedömde Analysguiden att substansvärdet skulle öka. Det fick kursen att rusa i SBB.

 

En  aktie som sticker ut av de bolag vi bevakar är Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) som noterades på First North våren 2017. Mycket förvärv som ökat på driftnetto, förädling av bostäder (sålda byggrätter) och lägre räntekostnader ligger bakom en stadigt ökad intjäning för SBB i Norden.

Fakta: Unikt analysverktyg för fastighetsaktier

Analysguiden använder en värderingsjämförelse av alla börsnoterade fastighetsbolag, för närvarande 28 stycken, med alla jämförbara nyckeltal, som tagits fram av Jarl Securities. Läsaren kan se vilka aktier som är lägst respektive högst värderade i olika kategorier (nyckeltal). Bakom detta finns en branschkunskap kring de olika segmenten (kontor, industri/logistik/lager, bostäder, hotell osv), den geografiska aspekten, (ekonomisk och befolkningsmässig tillväxt), möjligheter till belåning, subventioner och andra styrande funktioner i branschen.

Fakta: Analyser av fastighetsbolag

Även om fastighetssektorn är ganska stabil har Analysguiden lyckats etablera bevakning av en större grupp av bolag:

• Amasten (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/fastighet/amasten-fastighets-ab)

• FastPartner (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/fastighet/fastpartner-ab )

• Kungsleden (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/fastighet/kungsleden-ab)

• Magnolia Bostad (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/finans/magnolia-bostad-ab )

• MaxFastigheter (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/finans/maxfastigheter-i-sverige-ab)

• Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/fastighet/samhallsbyggnadsbolaget-i-norden-ab )

• Bygg- och fastighetsutvecklingsbolaget Serneke (Equity Research)

(https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/serneke-group-ab-analysguidenequity-research-manga-nya-samverkansavtal)

Läs också: "Hitta vinnare med Analysguiden" 

 

Text: Analysguiden

Författare Analysguiden

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.