Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-23

Analyshuset: Här är nya toppvalet i banksektorn

wysiwyg_image

Om Swedbank når en överenskommelse med myndigheter på penningtvättsområdet, vilket kan komma att ske i början av nästa år, skulle det kunna agera trigger för hela den nordiska banksektorn att uppvärderas.

Det bedömer Morgan Stanley i den analys där investmentbanken höjer sin rekommendation för Swedbank till övervikt och där SEB fick sänkt rekommendation till undervikt, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om på måndagsmorgonen.

Morgan Stanley anger Swedbank som sitt nya förstahandsval i den nordiska banksektorn.

Investmentbanken bedömer att marknaden räknar med att Swedbank kommer att få penningtvättsrelaterade böter på i storleksordningen 2,6-3,5 miljarder dollar. Det skulle i så fall vara den största boten hittills på området, betonar Morgan Stanley.

I analysen sänker Morgan Stanley sina vinstestimat i sektorn med 5-7 procent för 2019-2020 mot bakgrund av lägre räntenettotillväxt.

"Bolånemarginalerna har sjunkit i Sverige under närmare två år, och vår tracker indikerar en fortsatt försämring i juli/augusti", skriver investmentbanken som samtidigt tror på en mindre positiv volymeffekt.

Med tanke på att Swedbank har över 20 procents marknadsandel i Sverige bedömer Morgan Stanley dock att pristrycket för banken kommer att vara hanterbart, och att analytikernas avkastningsförväntningar för i år och nästa år är realistiska.

"I ett läge när lönsamma affärsmodeller är sällsynta i Europa anser vi att aktien är för billig", skriver Morgan Stanley som höjer riktkursen för Swedbank från 171 till 175 kronor och som utnämner aktien till ny favorit i sektorn, "new top pick".

Swedbank-aktien stängde på 140 kronor i fredags och har fallit med 29 procent sedan årsskiftet.

Morgan Stanleys rekommendationssänkning för SEB motiveras med ökat pristryck och att den makroekonomiska miljön bromsar. Därför kan banker med den högsta tillväxttakten riskera att inte leva upp till krävande förväntningar från marknaden. Investmentbanken sänker sin riktkurs från 101 till 95 kronor för SEB. Aktien stängde på 92:10 kronor i fredags.

Beträffande Handelsbanken och Nordea ser Morgan Stanley risk kring utdelningarna. Båda dessa banker behöver fokusera mer på kostnaderna, anser investmentbanken.

* För Nordea sänker Morgan Stanley riktkursen, från 87 till 78 kronor. Rekommendationen jämvikt upprepas.

* För Handelsbanken sänks riktkursen från 99 till 92 kronor. Undervikt upprepas.

* För DNB sänks riktkursen från 195 till 184 norska kronor. Överviktsrekommendationen står fast.

* För Danske Bank sänks riktkursen från 143 till 109 danska kronor. Jämvikt upprepas.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.