Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-06-13

Analyshuset: "Nischspelarna kommer att överträffa de traditionella bankerna"

Danske Bank Markets inleder bevakning av flera svenska nischbanker.

"Vi tror att svenska nischlångivare (som framförallt fokuserar på icke säkerställda konsumentkrediter) kommer att fortsätta växa snabbare än traditionella banker under 2017-2019 under hög lönsamhet", skriver Danske Bank i en analys.

Banken anser att detta inte speglas i nuvarande värderingar av nischbankerna.

Danske Bank rekommenderar köp av aktier i Nordax och TF Bank, behåll för Resurs och sälj för Collector - något Nyhetsbyrån Direkt har rapporterat om redan tidigare på tisdagen.

"Nordax är vårt toppval, med lägre osäkerhet kring estimaten än de andra bankerna", heter det.

Enligt analysen väntas nischbankernas kreditkvalitet förbli god.

"Tillgångskvaliteten torde förbli hög under vår prognosperiod med anledning av stödjande makroekonomiska utsikter", skriver Danske Bank som anser att detta talar för fortsatt hög lönsamhet.

Avkastningen på bokfört eget kapital blir enligt analysen över 20 procent för nischbanksektorn, vilket överstiger de traditionella svenska bankernas avkastning på eget kapital som uppgår till 12-13 procent.

"När det gäller tillgångskvaliteten ser vi Nordax som den mest riskaversiva långivaren av de fyra, med stöd av starka historiska prestationer under finanskrisen. Vi bedömer även att Nordax, tillsammans med Resurs, är bäst positionerade för att upprätthålla marginaler i en miljö med högre räntor", resonerar Danske Bank.

Banken tror att nischlångivarna kommer att fortsätta att ta marknadsandelar från storbankerna eftersom storbankerna inte fokuserar på icke säkerställda konsumentkrediter i samma utsträckning som nischbankerna gör.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.