Du är här

2018-01-23

Analyshuset: ”Sverigeexponering allt mindre intressant”

wysiwyg_image

När bolånevolymtillväxten kyls ned och företagsaktiviteten inte tar fart kan Sverigeexponerade nordiska banker tänkas bli allt mindre intressanta för investerare. I stället kan de lägre värderade och mindre Sverigeexponerade Nordea och Danske tänkas föredras.

Det skriver Kepler Cheuvreux i den analys där Danske Bank och Nordea tas upp med rekommendationen köp medan bevakning av SEB och SHB inleds med minskarekommendationer.

"Stark bolånetillväxt och höga bolånemarginaler har i åratal gynnat Sverigeexponerade banker. Vi bedömer att tidvattnet har vänt och förväntar oss lägre tillväxt och ökad marginalpress på svensk bolånemarknad", skriver Kepler.

De svenska bostadspriserna förväntas stabiliseras under 2018, även om investmentbanken ser en påtaglig risk för fortsatt prisfall.

"Med ett ständigt ökande utbud på marknaden ser vi en betydlig risk för att prisfallet tar en mer ondartad form för den svenska ekonomin och påverkar bankerna. Vi har gjort scenarioanalyser för olika utfall i den svenska ekonomin. Vi finner att Swedbank och SHB är mest känsliga för negativa utfall", skriver Kepler Cheuvreux.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.