Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-04

Analyshusets nya syn på verkstadssektorn

Kursfallen efter halvårsrapporterna gör att risk- och avkastningsnivån är mer aptitlig för de europeiska verkstadsbolagen inför niomånadersrapporterna.

Det anser JP Morgan, som höjer sektorn från undervikt till övervikt i en analys på måndagen rubricerad "Har du pricing power?", efter att i maj ha sänkt samma sektor till undervikt.

"Preliminärt tycks Q3-förväntningarna mer rimliga, medan förväntningarna inför bokslutsrapporterna ånyo verkar mer ambitiösa", skriver banken och nämner att kurserna för bolagen i sektorn backat med i genomsnitt 12 procent från toppnivåerna inför rapporterna - samtidigt som visserligen intjäningsmomentum också backat på grund av sämre valutakurser.

Bland skandinaviska verkstadsbolag är Atlas Copco JP Morgans favorit. Aktien höjdes i mitten av augusti till övervikt av banken, och bolaget hamnar nu tillsammans med Schneider och Philips i toppen av JP Morgans jämförelse av några verkstadsbolags så kallade operationella hävstång (hur mycket ökade intäkter avspeglas i ökat resultat) och prishöjningsförmåga.

Samma jämförelse gör att de bolag som "behöver visa den bästa förbättringen" gentemot vad de lyckades med under det första halvåret inom samma två områden, operationell hävstång och "pricing power", är ABB, GKN (det brittiska verkstadsbolag som köpte Volvo Aero 2012) och SKF.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.