Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-26

Analytiker väntar tapp i öppningen

wysiwyg_image

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 1.090 miljoner euro i det tredje kvartalet. Det kan jämföras med väntade 1.093 miljoner euro, enligt SME Direkt.

Räntenettot blev 1.185 miljoner euro, mot väntade 1.201 miljoner euro, och kreditförlusterna uppgick till 79 miljoner euro. Väntat var kreditförluster på netto 107 miljoner euro.

Nordeas intäktsrader var svagare än förväntat, både ränte- och provisionsnetto. Dessutom var kostnadsguidningen för 2021 lite av en besvikelse och en negativ kursreaktion är att vänta.

Det säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det är lite förvånande att de måste ta ytterligare omstruktureringskostnader och att de inte får ned kostnaderna mer till 2021 är lite av en besvikelse", säger han.

Nordea siktar på en kostnadsbas, inklusive transformationskostnader, om cirka 4,9 miljarder euro, som successivt går ner till under 4,8 miljarder euro 2021, enligt torsdagsmorgonens rapport.

Nordea redovisade samtidigt en starkare kapitalposition än väntat. Kärnprimärkapitalrelationen låg 1,8 procentenheter över kravet. Andreas Håkansson tycker att detta är mindre viktigt när övriga delar i rapporten svek.

ABG Sundal Colliers mäklardesk spår ett kurstapp på mellan 3 till 5 procent för Nordea och för fram en dålig mix i kvartalet med lägre intäkter än väntat. Vidare pekas det på att kostnadsguidningen framåt var en "miss" och att Nordea sammantaget varit "sämst av de rapporterade svenska bankerna".

Även RBC klassar det tredje kvartalets siffror som "svaga" undantaget en bra kapitalposition. Analyshuset bedömer samtidigt att kostnadsplanen kommer att hamna i fokus.

"Planen förutsätter ett antal omstruktureringskostnader på totalt 600 till 750 miljoner euro under kommande fyra år som inte är inkluderade i konsensus. Vi förväntar oss att planen hamnar i fokus under rapportpresentationen", skriver RBC.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.