Du är här
Analytikern: ”Checka in – två bra köplägen”

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 2 2018.
Hotellaktierna har fått storstryk på börse n i år. För den som kan tänka sig att checka in på en längre vistelse framstår aktierna som köpvärda.
Hotellrum är liksom flygstolar en färskvara som inte kan sparas till nästa dag. Ofta ses hellre en gäst som bokar med stor rabatt än att en stol i restaurangen eller en fåtölj i baren gapar tom. Hotell måste leva för att gästerna ska känna att de valt rätt.
Att bokningar alltmer regelmässigt görs via hotellsajter som booking.com där pris och rabatterbjudanden står i centrum ökar konkurrensen. Sajterna tar bra och varierande mycket betalt, runt 20 procent. Gäster kan lika gärna gå vidare till hotellets hemsida och boka där till samma pris, men den korta resan tillhör undantagen. Hotell som inte är med på sajterna ”finns” inte.
Rapporterna om fusk, som att sajterna erbjuder hotell att mot betalning få bättre omdömen, är vanliga. De för sajten mest lönsamma bokningarna kommer högst upp i sökningarna.
Hotell har som alla fastigheter lägen som av olika skäl är efterfrågade och lönsamheten i branschen är beroende av utbud och efterfrågan. På utbudssidan har korttidsuthyrning av privatbostäder, via internet, tillkommit. Varumärken, kundrelationer med lojalitetsprogram och effektiv drift spelar in. På makrosidan är konjunkturen viktig, eftersom affärsresandet svarar för ungefär 70 procent av hotellnätterna.
På räntefronten är det fortsatt lågt och lugnt och konjunkturen i Norden, och särskilt i Sverige, är än så länge bra. Oroande därför att Scandic Hotels tvingades till en vinstvarning i januari som sänkte aktien med 20 procent. Bakgrunden är sämre utveckling i Sverige, som är den mest lönsamma marknaden, och då särskilt i Stockholm, samt centrala kostnader av mer eller mindre extraordinär natur.
Scandic driver men äger inte sina hotell. Ett centralt nyckeltal i sektorn är genomsnittligt pris per tillgängligt rum, Revpar. Det blir här 700 kronor eftersom uthyrda rum genererar 1000 kronor i genomsnitt men en tredjedel av rummen står tomma.
Med långa kontrakt och osäker eller svängig efterfrågan är det naturligt att hotellägaren står en del av risken med möjligheter på uppsidan. Personalkostnader, där många är korttids- eller timanställda, är Scandics största kostnadsslag motsvarande 32 procent av omsättningen. Därefter kommer hyror med 26 procent av omsättningen.
När Revpar förändras, vilket i huvudsak beror på beläggningen, delar operatören och fastighetsägaren i stort sett jämnt på den extra intäkten eller kostnaden. Hyrorna är omsättningsbaserade och ligger för närvarande ungefär 50 procent högre än den garanterade delen. Därför är det viktigt för hotellägaren att ha en operatör med gott renommé eller varumärke och som håller måttet även i sämre tider. Ju bättre hotellet går desto mer är fastigheten värd.
Scandic är duktiga och den som länge hyst den åsikten heter Pandox.
Under 2015 återkom också Pandox, efter tio år i privat regi, till börsen. Anders Nissen har varit vd ända sedan start 1995 då bolaget bildades av statliga Securum och Skanska.
Hotellen har ett bedömt marknadsvärde på 41 miljarder kronor och är belånade med 30 miljarder kronor eller måttliga 48 procent. Ungefär 35 procent av marknadsvärdet finns i Sverige vilket under 2017 var mindre lyckat. På europamarknaden som helhet, i spåren av klart starkare konjunktur, noterades ett uppsving i det genomsnittliga priset per tillgängligt rum med 7 procent. I Sverige och särskilt i Stockholm, sjönk det priset på grund av tillskottet av nya hotellrum. Den underliggande svenska marknaden är dock stark varför utsikterna för 2018 är bättre. Hotellfastigheternas direktavkastning är cirka 6 procent och högre än för kontorsfastigheter med motsvarande läge.
Pandox resultat påverkas kraftigt, och positivt, av värdeförändringar på fastigheterna såväl i fjol som under 2016. Ungefär halva vinsten utgörs av värdeförändringar. P/e-talet är därför ett mindre bra nyckeltal vid jämförelser med andra aktier. Ofta sätts fokus på eget kapital, som uppgår till 107 kronor per aktie eller substansvärdet där latenta skatteskulder inte dras av, som är 140 kronor och i nivå med aktiekursen.
Långsiktigt är utdelningen kanske mest intressant. Pandox har som mål att dela ut runt hälften av ”cash earnings” som i stort sett är vinst per aktie justerat för värdeförändringar och uppskjutna skatter. Det vinstmåttet blev cirka 10 kronor för 2017. Aktiens direktavkastning på 3,5 procent är bra men sticker inte ut som hög.
Den som vill äga och driva hotell köper båda aktierna. Den som söker exponering mot konjunkturen väljer Scandic och den mer försiktige Pandox. Vi köper Pandox och sätter ett långsiktigt köp på Scandic.