Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-01-19

Analytikern: "De kan överraska med högre utdelningar än väntat"

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg blev intervjuad av Omni Ekonomi kring den kommande utdelningssäsongen och vilka bolag som kan tänkas överraska positivt och negativt.

Mycket pengar ska skiftas ut från Stockholmsbörsens bolag till aktieägarna (300 miljarder kr väntas) och banker, fastigheter och diverse industribolag väntas i vanlig ordning dela ut mycket.

Vilka aktien kan överraska på uppsidan?

- Jag tror att den hos många dissade oljesektorn kommer att överraska positivt. Exempelvis nya stora extrautdelningar från Tethys Oil. Lägg på 3 kronor på en ordinarie utdelning på 2 kronor och direktavkastningen landar på 8 procent. Även Lundin Energy lär dela ut mycket.

Han fortsätter:

- Balansräkningarna är rejält överkapitaliserade, höga utdelningar behövs för att locka investerare när allt fler blickar (kapital) går mot ESG och oljepriset ligger över 80 dollar/fatet, vilket är väldigt gynnsamma nivåer för dessa bolag.

LÄS ÄVEN: Hatade sektorn tar revansch

Vilka typer av bolag kan tänkas komma med negativa överraskningar?

- Det är inte helt lätt att gissa på när så många bolag har såpass stora kassor för tillfället och säkert ogärna sänker sin utdelning men det finns några som jag tror kan komma att göra marknaden besviken. Åtminstone vad gäller möjligheten till stora extrautdelningar.

Han fortsätter:

- Kostnadssidan borde rimligen vålla problem för vissa bolag med fortsatt komponentbrist, ihållande höga priser för insatsvaror och nu även stigande lönekostnader på sina håll. Det sistnämnda tror jag kan överraska negativt under året. Vi såg en del bolag redan förra året ha problem med detta, exempelvis amerikanska FedEx. Så personalintensiva bolag kan få det tuffare.

LÄS ÄVEN: Läge att bottenfiska i fiberbolaget?

Vilka bolag skulle det kunna vara?

- En sektor som delat ut mycket under flera år, och som jag annars gillar mycket, är våra svenska konsulter, it-konsulter i synnerhet. Där skulle det faktiskt kunna föreligga en risk för negativa utdelningsöverraskningar i spåren av högre kostnader än väntat. De kommer fortfarande dela ut men kanske inte så mycket som marknaden hoppas på.

Källa: Omni Ekonomi

Författare Redaktionen