Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-02-10

Analytikern efter raset: "Jag tror verkligen på aktien"

wysiwyg_image

I veckans avsnitt av Aktiespararnas podcast "Tillsammans mot miljonen" diskuterar Aktiespararnas analytiker Carl-Henrik Söderberg och Fundlers sparekonom Mohammed Salih bland annat konsumentaktier, vad de tror om börsen nu, och Handelsbankens aktie som föll kraftigt efter kvartalsrapporten. 

Lyssna på hela avsnittet här.

Handelsbanken kom med sin kvartalsrapport under mitten av veckan och bankens C-aktie var ner över 8% som mest under dagen. 

Anledningarna var att analytiker och experter blev överraskade över hur höga kostnaderna var för slutet av 2023 och hur höga de förväntades bli under 2024. 

"Jag tycker att det över lag var en bra rapport. De pratade ju då mycket om högre kostnader 2023, vilket marknaden inte gillade. Men det var lite konstigt för högre kostnader kommer alla bolag att drabbas av och Handelsbanken ställer ju om nu med färre fysiska kontor och mer digitala. Och det kostar", säger Mohammed Salih i podcasten. 

"Mys-sektor att sitta i"

Han berättar vidare att Handelsbankens vd förklarar i vd-ordet i rapporten att kostnaderna är självvalda och att de har kontroll på dem. Samtidigt annonserade banken en extra utdelning, vilket Mohammed Salih konstaterar är "väldigt starkt". 

"Bankerna blir mer och mer en mys-sektor att sitta i", säger han och fortsätter:

"Jag tror verkligen på Handelsbanken. Jag vet att de har en liten annorlunda syn på sina bolånetagare och kunder och att de ska vara lite striktare i sin bedömning, vilket också ger bättre resultat nu". 

"Inte så himla bra som många trott på förhand"

Carl-Henrik Söderberg håller med om att rapporten var förhållandevis stark och att Handelsbanken är väldigt stabila med en hög direktavkastning. Samtidigt så förstår han aktiens tapp under rapportdagen.

"Det negativa med bank-sektorn är att storbankerna inte växer så mycket, och därför blir lönsamheten så viktig. Och då hade marknaden nog inte sett framför kostnader på den här nivån, vilket också kan innebära att vinsterna ska justeras ned litegrann. Och den extra utdelningen hade nog marknaden förväntat sig. Så allt som allt var rapporten inte så himla bra som många hade trott på förhand". 

 

LÄS MER: Gränsen - då förlorar du pengar på att ha ISK-konto 

LÄS MER: Efter aktiens ras - analytikern: "Köp inte"

Författare Eric Emanuelsson