Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-19

Analytikern inför räntebeskedet i USA

wysiwyg_image

Blickarna är riktade mot kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Fokus ligger på räntebanan och hur många höjningar Fed signalerar för 2019, men också på vilket tonläge Fed-chef Jerome Powell intar vid pressträffen

Dollarn har tappat en aning senaste dagarna och lyckas inte skaka av sig förväntningar om att Fed-ledamöterna antyder att de kommer sänka åtstramningstakten framöver.

"Positioneringen inför FOMC-mötet är väldigt defensiv och det är därför vi ser en svagare dollar", sade Michael McCarthy, chefmarknadsstrateg vid CMC Markets, till Reuters.

Det är inte lika tvärsäkert som tidigare men styrränteintervallet kommer sannolikt höjas med 25 punkter till 2,25-2,50 procent. Efter räntehöjningar varje kvartal i år råder det nu en viss osäkerhet om räntehöjningstakten 2019.

Medianprognosen i ledamöterna bedömning i september pekade fortsatt mot att räntan skulle höjas totalt fyra gånger i år, inklusive en höjning i december, och sedan tre gånger till under 2019. Fokus kommer i mycket att ligga på de nya medianprognoserna, "dot plot"

wysiwyg_image

Aktiespararnas analytiker, Carl-Henrik Söderberg kommenterar:

Det mesta talar för att Fed höjer räntan idag. I sådana fall är det första gången sedan 1994 som de höjer trots att S&P 500 är ner på såväl 3, 6 som 12 månader.

Tittar vi tillbaka historiskt har Fed höjt räntan 76 gånger sedan 1980. Endast två gånger har det skett i ett ”värre” börsklimat.

Om vi inte får en räntehöjning, vilken signal skickar Fed då? Det är långt ifrån säkert att marknaden mottar det med förtjusning, utan det kanske snarare gör investerare ännu mer oroliga kring framtiden?

Oavsett kan vi åtminstone räkna med att dollarn försvagas. Höjer Rikbanken samtidigt räntan imorgon torsdag borde det också bidra till kronförstärkning.

Det mest vitala just nu skulle jag säga är att Fed-chef Powell lyckas gjuta mod i alla investerare så att inte ”börssmittan” sprids vidare i alltför hög utsträckning till såväl företagsledare och konsumenter.

Det ”bästa” och mest sannolika är att Fed höjer räntan 25 punkter till 2,5 % som övre gräns och sedan guidar duvaktigt. Det vill säga att datum för nästa räntehöjning beror på makrodata och därför kan dröja, att man inte bortser från signalvärdet av en allt flackare räntekurva samt fallande börskurser och en inbromsning i den globala världshandeln.   

Trump fortsätter sätta press på Fed

USA:s president Donald Trump upprepade på måndagen åter sin kritik mot Federal Reserves planerade räntehöjning, som han ser som "otrolig" i detta läge, och följde på tisdagen upp med en uppmaning till Fed: "Känn marknaden".

Räntebeskedet presenteras kl 20.00 svensk tid med efterföljande presskonferens med Jerome Powell 20.30.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.