Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-22

Analytikern om byggjätten: ”Finns mycket att hämta”

wysiwyg_image

Det finns uppsida i Skanska.
En stigande vinst, möjlig marginalförbättring och förmågan att klara av en konjunktur talar för småspararfavoriten.
– Vi är positiva till aktien, säger Albin Sandberg, analytiker på Kepler Cheuvreux, som har en köprekommendation på Skanska.

Aktiespararen pratade kort med Albin Sandberg efter kapitalmarknadsdagen i centrala Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Missar marginalmål – aktien föll

Vad tyckte du om arrangemanget?

– Den var i linje med mina förväntningar, inga större nyheter men en chans för den nya ledningsgruppen sedan ett år tillbaka att få visa upp sig och svara på frågor. Generellt brukar de kapitalmarknadsdagar som Skanska anordnar i samband med att en ny/uppdaterad strategi annonseras vara ”viktigare”. Nuvarande strategiperioden gäller mellan 2016-2020 så under hösten nästa år väntar jag mig än mer fokus på de uppdaterade mål som kommer att gälla 2021 och framåt.

Hur tycker du att Anders Danielsson, vd sedan 1 januari 2018, har skött sitt arbete hittills?

– Jag tycker att han har gjort bra saker men bygg innebär långa ledtider så jag hoppas att vi finansiellt får se kraftig förbättring i framförallt byggmarginalerna de kommande åren. Därefter går det att utvärdera bättre om Danielsson lyckats eller inte, men jag ser inga direkt stora misstag än så länge- Nedskrivningar under 2018 var givetvis en besvikelse men jag ser inte att det var hans primära ansvar att de uppstått men givetvis vill jag inte se fler sådana nyheter under 2019.

Hur ser du på Skanskas aktie?

– Vi är positiva till aktien, då det ska mycket till om inte 2019 vinsten blir betydligt högre än 2018. Jag tror många är fortsatt skeptiska efter senaste årens marginalproblem men får vi se en förbättring kommer våra estimat bekräftas och sentimentet kring aktien bli klart bättre. Vidare ser jag Skanska som relativt sencykliskt så jag tror det finns mycket att hämta även om konjunkturen mattas av från höga nivåer.

Albin Sandberg har satt en köprekommendation på Skanska med en tillhörande riktkurs på 195 kronor, uppdaterad så sent som på fredagen. Aktien handlas just nu för omkring 173 kronor.

Författare Emil Kahi