Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-18

Analytikern om Cherrybudet: ”Inte självklart att acceptera"

wysiwyg_image

European Entertainment Intressenter, EE Intressenter, har lagt kontantbud på Cherry, på 87 kronor per aktie.
– Att acceptera budet är inte en självklarhet, säger Markus Augustsson, analytiker Jarl Securities, som ansvarar för Analysguidens uppdragsanalys av Cherry.

Cherrys aktie rusade på tisdagen efter EE Intressenters bud på 87 kronor per aktie – ett totalt värde av erbjudandet till cirka 9,2 miljarder kronor. Vid 15-tiden var aktien upp nära 19 procent till 86 kronor.

EE Intressenter är ett konsortium bestående av Bridgepoint Europe VI Fund, Prunus Avium, Klein Group, Audere est Facere, Pontus Lindwall, Berkay Reyhan och Can Yilanlioglu. Medlemmarna av konsortiet äger motsvarande cirka 47,4 procent av aktierna och 37,9 procent av rösterna i Cherry.

Budet motsvarar en premie om 20 procent relativt måndagens stängningskurs och cirka 24 procent över tre månaders volymviktat medelpris. Både en oberoende värderingskommitté och ett oberoende värderingshus har bedömt budet som ”rättvist, konstaterar Markus Augustsson, analytiker Jarl Securities, som ansvarar för Analysguidens uppdragsanalys av Cherry. DJUPLÄNK: https://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/tjanster/cherry-ab 

– Jarl Securities har i sin senaste analys för Analysguiden ett motiverat värde om 90 kronor per aktie i ett basscenario, säger Augustsson och betonar att Cherry är ett investmentbolag med innehav i värdekedjans samtliga led.

– Online Gaming-segmentet med ComeOn i spetsen utgör det största värdet. Innehav i segmenten Online Marketing och Game Development har visat en fin tillväxt och en styckning av gruppen kommer sannolikt att addera ytterligare värden till ägarna. Att acceptera budet på 87 kronor är således inte en självklarhet, säger analytikern.

Cherrys oberoende budkommitté rekommenderar aktieägarna att acceptera erbjudandet baserat på bland annat ett utlåtande från KPMG om skäligheten av budet, enligt ett pressmeddelande.

 Aktieägare i Cherry, inklusive aktieägare från grundarfamiljerna, som representerar cirka 11,6 procent av aktierna och 28,5 procent av rösterna i bolaget har, på vissa villkor, åtagit sig att acceptera erbjudandet.

 Det totala antalet aktier som kontrolleras av konsortiet, tillsammans med aktier som täcks av åtaganden att acceptera erbjudandet, motsvarar totalt cirka 59,1 procent av aktierna och 66,5 procent av rösterna i Cherry.

Acceptfristen för Erbjudandet beräknas löpa från och med den 20 december 2018 till och med den 23 januari 2019.

Fullföljande av budet är, bland annat, villkorat av att erbjudandet accepteras i sådan utsträckning att EE Intressenter blir ägare till aktier motsvarande mer än 90 procent av det totala antalet aktier i Cherry och att ingen annan offentliggör ett erbjudande om förvärv av aktier i Cherry på villkor som är mer förmånliga för aktieägarna i Cherry än erbjudandet.

Minoritetsägarna i Cherrys dotterbolag Yggdrasil har gentemot Cherry ensidigt åtagit sig att efterge vissa av de rättigheter som enligt avtal mellan minoritetsägarna och Cherry annars skulle ha tillkommit minoritetsägarna vid fullföljd av erbjudandet.

Nyhetsbyrån Direkt/Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.